Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   VIDEO/ Autoritățile investighează omorul unui…

VIDEO Autoritățile investighează omorul unui cetățean al R. Moldova, comis într-o pădure din Franța. IGP anunță că în dosar sunt cercetați patru membri ai organizației criminale conduse de hoțul în lege „Chitaeț”

Ofițerii Direcției investigații criminalitate organizată a Inspectoratului național de investigații (INI), de comun cu procurorii Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) și ofițerii de investigații francezi, investighează omorul unui cetățean al R. Moldova, comis în septembrie 2021, în orașul Amiens din Franța. În dosarul penal sunt cercetați patru membri ai organizației criminale conduse de hoțul în lege „Chitaeț, potrivit Inspectoratului General al Poliției (IGP).

Potrivit materialelor dosarului de bază investigat de autoritățile franceze, înaintea omorului, victima a accidentat automobilul pe care-l conducea, iar la fața locului s-au prezentat forțele de ordine. Sosite la fața locului, suplimentar gestionării legale a accidentului, autoritățile au confiscat din automobilul acestuia țigări introduse ilegal în Franța din Belgia, în valoare de circa 260 000 euro.

Ulterior, superiorii victimei din organizația criminală „Chitaeț” („Chinezul,” din limba rusă) i-au cerut suma de bani în contul mărfii confiscate, pentru ca mai apoi să treacă la răfuială fizică, în lipsa compensării pretinse.

După comiterea omorului, corpul neînsuflețit și dezgolit al bărbatului cu vârsta de 29 de ani, a fost îngropat într-o pădure din localitatea franceză, iar locul îngropării a fost camuflat cu ramuri de arbuști. După deshumarea acestuia, oamenii legii au constatat decesul lui printr-o împușcătură în regiunea capului.

„Urmare a investigațiilor autorităților franceze, în decembrie 2022, procurorii DIICOT din România l-au reținut pe organizatorul infracțiunii, un bărbat de 40 de ani, care sosise din Italia. Acesta este persoana de încredere a conducătorului organizației criminale conduse de hoțul în lege cunoscut drept „Chitaeț,” responsabil și de acumularea mijloacelor bănești pentru organizație. Urmare a reținerii acesta a fost plasat în izolatorul de detenție preventivă din orașul francez în care a fost comisă crima, iar conducătorul organizației este anunțat în căutare, în vederea audierii în calitate de bănuit”, anunță IGP.

Între timp, autoritățile franceze au sesizat bilateralii din Moldova, iar în primăvara lui 2022 a fost format un grup comun de investigații.

Inspectoratul General al Poliției (IGP) anunță că, pe 9 martie, oamenii legii au fost desfășurate percheziții la patru bănuiți în cazul omorului moldoveanului, comis în septembrie 2021, în orașul Amiens din Franța.

„Ulterior documentării celor patru bănuiți, cu vârstele cuprinse între 25 și 40 de ani, pentru o perioadă de până la jumătate de an, la 9 martie 2023 la aceștia au fost desfășurate percheziții. Perchezițiile au avut loc în Bălți și Chișinău și au rezultat cu ridicarea telefoanelor mobile, cartelelor telefonice, dispozitivelor de stocare a informației, unor ceasuri de lux și altor obiecte relevante urmăririi penale. De asemenea, oamenii legii din Moldova urmează să stabilească dacă mostrele de ADN preluate de la locul faptei din Franța le aparțin celor patru bănuiți, care pe parcursul investigațiilor se prevalează de prezumția nevinovăției, potrivit legii”, anunță IGP.

În septembrie 2021, un cetățean moldovean a fost găsit împușcat în cap și îngropat într-o pădure aflată mai la nord de Paris. Poliția regională a deschis un dosar penal pe acest caz. Atunci, publicația Le Parisien, citând surse, a scris că ar fi vorba despre niște reglări de conturi legate de contrabanda de țigări din regiune.