Uniunea Avocaților suspendă astăzi greva generală și în continuare solicită instituirea unui grup de lucru „pentru modificarea legislației în vederea fortificării garanțiilor profesionale ale avocatului”
Uniunea Avocaților din Moldova (UAM) suspendă marți, 25 ianuarie, greva generală și în continuare solicită Comisiei juridice numiri și imunități, precum și Ministerului Justiției (MJ) instituirea unui grup de lucru „pentru modificarea legislației în vederea fortificării garanțiilor profesionale ale avocatului, cu elaborarea proiectelor de lege până pe 30 aprilie 2022.
Anunțul a fost făcut luni, 24 ianuarie, de către Dorin Popescu, președintele UAM, în cadrul unei conferințe de presă, care a menționat faptul că în cazul în care revendicările vor fi ignorate de către autoritățile de resort, UAM își rezervă dreptul de a reveni la grevă.
Dorin Popescu a menționat faptul că modificările operate la legea cu privire la avocatură trezesc mai multe semne de întrebare.
Avocații pot fi reținuți fără acordul Consiliului Uniunii Avocaților din R. Moldova (UAM) în caz de infracțiuni flagrante, corupere pasivă, activă și trafic de influență. Parlamentarii au votat vineri, 21 ianuarie, în lectură finală, proiectul pentru modificarea legii cu privire la avocatură împreună cu amendamentul, parțial modificat, care a scos avocații la grevă.
Proiectul pentru modificarea legii cu privire la avocatură prevede că judecătorii și procurorii cu cel puțin 10 ani vechime în funcție, care vor dori să fie admiși în avocatură, vor susține examenul de calificare, fiind scutiți doar de efectuarea stagiului. Astfel, până la susținerea examenului de calificare, persoanele respective vor fi obligate să urmeze cursuri, în volum de cel puțin 20 de ore, în materie de deontologie profesională a avocaților și de administrare a formelor de exercitare a avocaturii, conform planului aprobat de Consiliul Uniunii Avocaților.
Mai mulți avocați s-au arătat indignați de amendamentul propus inițial de președinta Comisiei Juridice, numiri și imunități, Olesea Stamate, acuzând că modificările atentează la independența avocatului în exercitarea profesiei și la independența profesiei de avocat.
Ne puteți urmări și pe Telegram, unde publicăm investigații și cele mai importante știri ale zilei, dar și pe YouTube, Facebook, Instagram și TikTok.
Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.