Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Un fost ministru al Justiției…

Un fost ministru al Justiției s-a judecat cu CNAS-ul pentru recalcularea pensiei. Decizia CSJ

Fostul ministru al Justiție Stanislav Pavlovschi a obținut în instanță o decizie irevocabilă care obligă Casa Națională de Asigurări Sociale (CNAS) să-i recalculeze pensia și achite diferența de pensie.

Stanislav Pavlovschi s-a adresat în instanță cu o cerere de chemare în judecată la începutul anului curent, după ce CNAS a refuzat să-i admită cerea prealabilă prin care solicita recalcularea pensiei odată cu majorarea
salariului de procuror în funcţie.

Acesta a invocat că a activat în diferite funcţii în organele Procuraturii din Republica Moldova într-o perioadă de peste 21 de ani, din 1 august
1980 până în 8 octombrie 2001. Totodată, acesta a precizat că între 1 octombrie 2001 și 30 aprilie 2008, a fost judecător al Curții Europene a Drepturilor Omului din partea Republicii Moldova.

Respectiv, Pavlovschi a cerut:

  • recalcularea pensiei pentru vechime în muncă, luându-se ca bază salariul procurorului din cadrul Procuraturii Generale, stabilit conform prevederilor Legii nr. 37 din 07.03.2013 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 355-XVI din 23 decembrie 2005 cu privire la sistemul de salarizare în sistemul bugetar, precum şi achitarea diferenţei între pensia recalculată şi cea care deja fusese achitată;
  • recalcularea pensiei sale pentru vechime în muncă, luându-se ca bază salariul procurorului din cadrul Procuraturii Generale, stabilit în temeiul art. XXIX din Legea nr. 152 din 01.07.2016 pentru modificarea şi completarea unor acte legislative, reieşind din salariul mediu lunar achitat procurorului-şef al direcţiei din Procuratura Generală în exerciţiu, care are o vechime în muncă de peste 16 ani, începând cu 01.08.2016 în mărime de 80%, precum şi achitarea diferenţei între pensia recalculată şi cea care deja fusese achitată;
  • efectuarea recalculării şi achitării pensiei începând cu 01.04.2017, având în vedere majorarea salariului de procuror-şef al direcţiei în funcţie din cadrul Procuraturii Generale de la 01.04.2017, în mărime de 80%, precum şi un suport financiar, calculat în raport procentual faţă de salariul de funcţie în mărime de 12%, ţinând- se cont, ulterior, pentru totdeauna de modificările posterioare ale legislației în cazul majorării generale a salariului procurorului în funcţie.

La 21 februarie 2019, cererea de chemare în judecată depusă de Stanislav Pavlovschi a fost admisă parțial de sediul Râșcani al Judecătoriei Chișinău. Instanța a anulat refuzul CNAS și a obligat instituția să recalculeze și să achite diferenţa de pensie în conformitate cu solicitările lui Stanislav Pavlovschi. În același timp, judecătorii au respins solicitarea acestuia de a-i fi plătite 15 mii de lei drept prejudiciu moral pentru suferinţele psihice cauzate prin încălcarea dreptului la proprietate.

Hotărârea respectivă a fost menținută de CA Chișinău, pe 11 iunie 2019, și de Curtea Supremă de Justiție, pe 23 octombrie 2019.

Stanislav Pavlovchi a fost ministru al Justiției în Guvernul Sandu între 8 iunie 2019 și 23 iunie 2019.

„În perioada lucrului asupra Planului de Acțiuni în domeniul Justiției, eu am identificat mai multe incompatibilități de caracter personal, care, din păcate, potrivit Constituției Republicii Moldova fac imposibilă activitatea mea în calitate de Membru al Guvernului”, a explicat la 23 iunie Stanislav Pavlovschi decizia de a demisiona din fotoliul de ministru.