Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Ultimele detalii din dosarul „mitei…

Ultimele detalii din dosarul „mitei pentru judecători”. Decizia CSJ în privința a două magistrate

Foto: zdg.md, magistrat.md

Două magistrate vizate în dosarul „mitei pentru judecători” au atacat la Curtea Supremă de Justiție (CSJ) decizia Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) prin care Procurorului General Eduard Harunjen i-a fost eliberat acordul pornirii urmăririi penale pe numele lor.

Decizia CSM este contestată de magistratele Liubovi Brînză și Galina Moscalciuc de la Curtea de Apel Chișinău.

Examinând contestațiile celor două judecătoare, Colegiul CSJ a emis o decizie în care precizează că această cauză urmează a fi transmisă pentru examinare la Curtea de Apel Chișinău. În motivarea acestei decizii, magistrații susțin că de la 1 aprilie 2019 a intrat în vigoare Codul administrativ, astfel încât competența în materie de contecios administrativ a CSJ în privința actelor administrative emise de CSM, ce vizează judecătorii și procurorii și sunt pedinte pe rolul CSJ, a fost transmisă Curții de Apel Chișinău.

În dosarul „mitei pentru judecători” figurează cinci magistrate, un procuror, un avocat, un asistent judiciar și două persoane fizice. Cei zece au fost reținuți de procurori în octombrie 2018, fiind bănuiți într-un dosar de corupție. Conform materialelor cauzei penale, s-a stabilit că judecătorii de la Curtea de Apel, precum și cei de la Judecătoria Centru, au pretins și primit sume de bani în proporții deosebit de mari pentru a emite decizii favorabile pe mai multe cauze penale aflate în examinare. Rolul avocatului și procurorului în schemă a constat în intermedierea transmiterii mijloacelor bănești către magistrați.

Potrivit Procuraturii, urmărirea penală pe cauză a fost dispusă de către Procurorul General conform elementelor infracţiunii de trafic de influență, ulterior, la cauza respectivă fiind conexate cauzele penale privind elementele infracțiunii de corupere pasivă, corupere activă, amestecul în înfăptuirea justiției și pronunțarea cu bună știință a unei hotărâri ilegale.

Foto: zdg.md, magistrat.md