Principală  —  IMPORTANTE   —   ULTIMA ORĂ/ Parlamentul a numit…

ULTIMA ORĂ Parlamentul a numit doi membri CSM din rândul non-judecătorilor

Sursa foto: parlament.md

Lucia Popescu și Iulian Muntean au fost numiți joi, 7 septembrie, de Parlament în funcția de membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) pentru un mandat de șase ani. Ambele candidaturi au fost susținute cu voturile a 62 de deputați.

Lucia Popescu este licențiată în drept și are diplomă de master în drept civil și în drept european. În prezent, aceasta activează în cadrul proiectului „Consolidarea transparenței, responsabilității și accesului la sistemul judiciar din Moldova”. Anterior, Lucia Popescu a activat în calitate de consilier juridic sau de coordonator de proiect.

Pe 16 august curent, Comisia Pre-Vetting a anunțat rezultatul evaluării în privința candidatei la funcția de membră a CSM, din rândul non-judecătorilor, Lucia Popescu. Potrivit Comisiei, candidata a corespuns criteriilor de integritate financiară și etică și a promovat evaluarea. 

Iulian Muntean este avocat. Anterior a fost lector universitar la mai multe instituții de învățământ superior din R. Moldova – Universitatea de Stat din Moldova, Academia de Studii Economice din Moldova, Universitatea Tehnică a Moldovei. Iulian Muntean a promovat evaluarea Comisiei Pre-Vetting.

Concursul pentru selectarea candidaților la funcția de membru al CSM s-a desfășurat în trei etape – depunerea și admisibilitatea dosarelor, evaluarea integrității candidaților și interviul. La proba interviului au fost admise șase persoane, care au promovat evaluarea efectuată de Comisia independentă de evaluare a integrității candidaților la funcția de membru în organele de autoadministrare ale judecătorilor și procurorilor – Veaceslav Guțan, Aliona Corcenco, Vitalie Sîli, Iulian Muntean, Lucia Popescu și Leonid Chirtoacă.

Potrivit legislației, CSM este constituit din 12 membri. Șase dintre ei, care nu fac parte din rândul judecătorilor, sunt numiți de Parlament, cu votul a trei cincimi dintre deputații aleși.

Pe 30 martie 2023, Tatiana Ciaglic, Ion Guzun și Alexandru Postica au fost numiți de Parlament, pentru un mandat de șase ani, în funcția de membru al CSM. Ulterior, pe 28 aprilie 2023, Adunarea Generală a Judecătorilor i-a desemnat pe magistrații Vasile Șchiopu, Ioana Chironeț, Sergiu Caraman și Maria Frunze în calitate de membri permanenți ai CSM. În calitate de membru supleant al CSM a fost aleasă Livia Mitrofan de la Judecătoria Chișinău, sediul Centru.