Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Deciziile Comisiei de evaluare privind…

Deciziile Comisiei de evaluare privind integritatea a cinci candidați la CSM, din rândul non-judecătorilor

Colaj ZdG

Comisia Pre-Vetting anunță joi, 10 august, rezultatele evaluării în privința a cinci non-judecători din cel de-al doilea grup de candidați înaintați de Parlament la funcția de membru în Consiliul Superior al Magistraturii (CSM). Potrivit Comisiei, Aliona Corcenco, Veaceslav Guțan, Vitalie Sîli și Iulian Muntean corespund criteriilor de integritate financiară și etică și promovează evaluarea, iar candidata Ana Tipa nu promovează evaluarea. 

Informații detaliate despre rezultatul verificărilor se conțin în deciziile transmise candidaților și instituției responsabile de organizarea concursului, în acest caz Parlamentul.

„La această etapă, Comisia este în drept să comunice doar informația privind rezultatul evaluării, întrucât deciziile motivate pot fi publicate exclusiv cu acordul candidaților vizați. Aceștia urmează să notifice Comisia dacă se opun sau nu publicării în 48 de ore de la primirea deciziei, potrivit Legii nr. 26/2022”, se arată în comunicatul publicat de Comisie. 

Potrivit Regulamentului de evaluare, deciziile în formă depersonalizată vor fi plasate pe pagina web a Comisiei, în limbile engleză și română. Deciziile pot fi contestate la Curtea Supremă de Justiție în termen de 5 zile din data recepționării, în temeiul prevederilor aceleiași legi.

La sfârșitul lunii iulie, Comisia de evaluare a încheiat audierea candidaților din grupul II de non-judecători, propuși de Parlament la funcții în CSM. Din cei 9 candidați cu experiență profesională în domeniul dreptului sau în alt domeniu relevant, incluși în lista transmisă Comisiei de către Comisia parlamentară juridică, numiri și imunități, pe 5 mai 2023, la audierile Comisiei Pre-Vetting au participat opt candidați, întrucât unul s-a retras din concurs.

Prin urmare, până în prezent, patru candidați au promovat evaluarea, doi candidați nu au promovat evaluarea, iar alți trei candidați așteaptă deciziile Comisiei pentru a putea deveni eligibili pentru o funcție de membru în CSM.