Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   ULTIMA ORĂ/ Decizie finală în…

ULTIMA ORĂ Decizie finală în dosarul privind excluderea din sistem a fostului șef al PA Viorel Morari

Imagine simbol. Sursa: newsmaker.md

Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a declarat inadmisibil recursul depus de fostul șef al Procuraturii Anticorupție (PA) Viorel Morari privind încetarea raportului de serviciu. Încheierea a fost emisă miercuri, 13 martie, de către un complet de judecată format din președinta interimară a CSJ Stela Procopciuc și magistrații Diana Stănilă și Ion Malanciuc.

Completul de judecată al Curții Supreme de Justiție a menționat în încheirea emisă că recursul depus de Viorel Morari conține obiecții de fapt şi de drept similare celor expuse în cadrul examinării cauzei și în cererea de apel, care au fost analizate de către prima instanţă şi Curtea de Apel Chişinău, „fiind apreciate corespunzător”.

„Nu este suficientă simpla expunere a circumstanţelor faptice ale cauzei, fiind necesară motivarea recursului cu indicarea motivelor de netemeinicie pe care se bazează, precum şi dezvoltarea lor.

Motivarea recursului însemnând nu doar exprimarea nemulțumirii față de actul de dispoziție pronunțat în apel, ci expunerea tuturor motivelor pentru care, din punctul de vedere al părții, instanţa a pronunțat o
hotărâre neîntemeiată. Recursul nu se poate limita la o simplă indicare a textelor de lege, ci implică determinarea greşelilor imputate Curții de Apel Chişinău şi o minimă argumentare a criticii în fapt și în drept, precum și indicarea probelor pe care se bazează aceste critici.

Simpla trimitere la un text de lege, fără explicarea pretinsei interpretări și/sau aplicări eronate a prevederilor legale de către Curtea de Apel Chişinău, nu echivalează cu un argument. Dacă ar proceda la examinarea unei asemenea pretins argument, completul de judecată al Curții Supreme de Justiție s-ar substitui autorului recursului, fapt care ar echivala cu un control efectuat din oficiu”, au argumentat judecătorii CSJ.

Morari a contestat decizia din 19 aprilie 2023 a Curții de Apel Chișinău prin care a fost casată integral hotărârea Judecătoriei Chişinău, sediul Rîşcani, din 18 aprilie 2022, privind anularea ordinului ex-procurorului general Alexandr Stoianoglo de încetare a raporturilor de muncă începând cu 12 august 2021, în legătură cu neexprimarea unei opțiuni asupra altei funcții de procuror pe care să o ocupe după încetarea mandatului.

Instanța de apel a emis o nouă decizie prin care a fost respinsă ca neîntemeiată acțiunea înaintată de Viorel Morari împotriva Procuraturii Generale (PG) a R. Moldova și Consiliului Superior al Procurorilor privind contestarea actului administrativ de încetare a raporturilor de serviciu.

Din februarie 2020, pe masa magistratei Ana Cucerescu de la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, este dosarul penal în care Morari este acuzat de amestec în înfăptuirea justiției și în urmărirea penală, următoarea ședință urmând să aibă loc la 8 aprilie.

Dosarul a fost inițiat în urma unui denunț depus de un fost procuror anticorupție, care a spus că Morari i-ar fi cerut să falsifice probe într-un dosar penal care avea legătură cu Vladimir Plahotniuc și Veaceslav Platon.

Judecătoria Chișinău, sediul Rîșcani, a anulat la 18 aprilie 2022 ordinul procurorului general suspendat Alexandr Stoianoglo din 12 august 2021 prin care fostul șef al PA, Viorel Morari, a fost demis din sistemul procuraturii. O hotărâre în acest sens a fost emisă atunci către magistratul Vitalie Ciumac de la Judecătoria Chișinău, sediul Rîșcani.

În hotărârea emisă, prima instanță a calificat decizia privind „încetarea raportului de serviciu cu Morari” drept ilegală.

În conformitate cu prevederile art.art.224-225 din Codul Administrativ, instanţa de judecată, se admite acțiunea în contenciosul administrativ depuse de Viorel Morari. Se anulează ordinul Procurorului General nr.1294-p din 12 august 2021 cu privire la încetarea raportului de serviciu, ca ilegal. Hotărîrea cu drept de apel la Curtea de Apel Chişinău în termen de 30 zile de la pronunțarea dispozitivului, prin intermediul Judecătoriei Chişinău (sediul Rîșcani)”, se menționează în hotărârea emisă la 18 aprilie de către magistratul Vitalie Ciumac de la Judecătoria Chișinău, sediul Rîșcani.

În 2021, PG anunța că prin ordinul procurorului general de atunci, Alexandr Stoianoglo, a fost sistată suspendarea din funcție și, respectiv, încetate raporturile de serviciu cu fostul procuror-șef al Procuraturii Anticorupție (PA), Viorel Morari. Detalii aici

La 23 ianuarie 2020, Viorel Morari a fost suspendat din funcția de procuror-șef al Procuraturii Anticorupție. Atunci, la solicitarea procurorului general, CSP a admis demersul cu privire la suspendarea lui Viorel Morari din funcția de procuror-șef la Procuratura Anticorupție.

La 26 decembrie 2019, procurorul general Alexandr Stoianoglo, în temeiul a 2 acte de sesizare înregistrate la PG, a pornit urmărirea pentru abuz de serviciu și fals în acte publice, bănuit în comiterea acestor fapte fiind Viorel Morari.

Potrivit informațiilor furnizate anterior de către Procuratura Generală, Viorel Morari este învinuit că ar fi primit de la Vladimir Plahotniuc o plângere pe care ar fi înregistrat-o contrar prevederilor legale, în baza căreia a pornit o cauză penală şi a falsificat o serie de acte procesuale.

Detalii despre dosarul de îmbogățire ilicită în care este vizat Viorel Morari și familia sa. Reacția șefului suspendat al PA

Ziarul de Gardă a scris și că dosarul „Vento”, în care erau vizați șeful suspendat al Procuraturii Anticorupție (PA) Viorel Morari și subalternul său, Roman Statnîi, a fost clasat. O ordonanță în acest sens a fost semnată pe 2 martie 2022, de către procurorul de caz, Vitalie Costișanu, din cadrul Procuraturii Combaterii Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS). Detalii aici