Principală  —  IMPORTANTE   —   DOC/ Judecătoria Chișinău a anulat…

DOC Judecătoria Chișinău a anulat ordinul semnat de Stoianoglo prin care fostul șef al PA, Viorel Morari, a fost demis din sistemul procuraturii. PG a contestat la CA Chișinău decizia primei instanțe

Judecătoria Chișinău, sediul Rîșcani, a anulat ordinul procurorului general suspendat Alexandr Stoianoglo din 12 august 2021 prin care fostul șef al Procuraturii Anticorupție (PA), Viorel Morari, a fost demis din sistemul procuraturii. O hotărâre în acest sens a fost emisă la 18 aprilie curent de către magistratul Vitalie Ciumac de la Judecătoria Chișinău, sediul Rîșcani. Procuratura Generală (PG) susține că procurorul de caz a contestat la Curtea de Apel (CA) Chișinău decizia primei instanței.

Într-un comentariu pentru Ziarul de Gardă, procurora Mariana Cherpec responsabilă de comunicarea din cadrul PG ne-a comunicat că la 27 aprilie curent procurorul de caz a contestat hotărârea Judecătoriei Chișinău prin care a fost anulat ordinul de eliberare din funcție a lui Viorel Morari.

La 27 aprilie, procurorii au contestat decizia primei instanțe. Hotărârea înca nu e definitivă. Când vom avea o decizie definitivă atunci vom decide cu privire la revenirea în sistem”, a declarat Mariana Cherpec.

În hotărârea emisă, magistratul califică decizia privind „încetarea raportului de serviciu cu Morari” drept ilegală.

În conformitate cu prevederile art.art.224-225 din Codul Administrativ, instanţa de judecată, se admite acțiunea în contenciosul administrativ depuse de Viorel Morari. Se anulează ordinul Procurorului General nr.1294-p din 12 august 2021 cu privire la încetarea raportului de serviciu, ca ilegal. Hotărîrea cu drept de apel la Curtea de Apel Chişinău în termen de 30 zile de la pronunțarea dispozitivului, prin intermediul Judecătoriei Chişinău (sediul Rîșcani)”, se menționează în hotărârea emisă la 18 aprilie de către magistratul Vitalie Ciumac de la Judecătoria Chișinău, sediul Rîșcani.

Hotărârea emisă de Judecătoria Chișinău, sediul Rîșcani:

Solicitat de reporterii portalului Anticorupţie.md, Viorel Morari a declarat că „este prematur de vorbit despre revenirea sa în sistem”.

Decizia nu este definitivă şi poate fi contestată. Eu nu pot să o contestez, dar vreau ca acest lucru să fie făcut, să se treacă toate etapele ca să nu rămână loc pentru interpretări”, a declarat Morari pentru anticoruptie.md.

În 2021, PG anunța că prin ordinul Procurorului General Alexandr Stoianoglo a fost sistată suspendarea din funcție și, respectiv, încetate raporturile de serviciu cu fostul procuror-șef al Procuraturii Anticorupție (PA), Viorel Morari. Detalii aici

La 23 ianuarie 2020, Viorel Morari a fost suspendat din funcția de procuror-șef al Procuraturii Anticorupție. Atunci, la solicitarea procurorului general, CSP a admis demersul cu privire la suspendarea lui Viorel Morari din funcția de procuror-șef la Procuratura Anticorupție.

La 26 decembrie 2019, procurorul general Alexandr Stoianoglo, în temeiul a 2 acte de sesizare înregistrate la PG, a pornit urmărirea pentru abuz de serviciu și fals în acte publice, bănuit în comiterea acestor fapte fiind Viorel Morari.

Potrivit informațiilor furnizate anterior de către Procuratura Generală, Viorel Morari este învinuit că ar fi primit de la Vladimir Plahotniuc o plângere pe care ar fi înregistrat-o contrar prevederilor legale, în baza căreia a pornit o cauză penală şi a falsificat o serie de acte procesuale.

Totodată, pe numele său a fost pornită o altă cauză, șeful suspendat al PA fiind bănuit de îmbogățire ilicită.

Detalii despre dosarul de îmbogățire ilicită în care este vizat Viorel Morari și familia sa. Reacția șefului suspendat al PA

În aprilie curent Ziarul de Gardă a scris că dosarul „Vento”, în care erau vizați șeful suspendat al Procuraturii Anticorupție (PA) Viorel Morari și subalternul său, Roman Statnîi, a fost clasat. O ordonanță în acest sens a fost semnată pe 2 martie 2022, de către procurorul de caz, Vitalie Costișanu, din cadrul Procuraturii Combaterii Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS). Detalii aici