Principală  —  IMPORTANTE   —   Detalii despre dosarul de îmbogățire…

Detalii despre dosarul de îmbogățire ilicită în care este vizat Viorel Morari și familia sa. Reacția șefului suspendat al PA

În timp ce se află în arest preventiv, iar dosarul în care este bănuit de „abuz în serviciu și fals în acte publice” a fost deja expediat pe masa judecătorilor, procurorii i-au deschis un nou dosar șefului suspendat al Procuraturii Anticorupție (PA). Potrivit procurorului general, Alexandr Stoianoglo, Viorel Morari a fost deja audiat și are calitate de bănuit într-un nou dosar deschis pentru „îmbogățire ilicită” și „spălare de bani în proporții deosebit de mari, cu folosirea situației de serviciu”. De cealaltă parte, Viorel Morari infirmă învinuirile care i se aduc și susține că prin acest dosar se fac presiuni asupra rudelor sale.

Potrivit Procuraturii Generale (PG), temei pentru inițierea noului dosar pe numele lui Morari au servit „materialele jurnalistice, verificate și confirmate în cadrul procesului penal de către instituțiile de stat abilitate, care relatau despre caracterul disproporționat al veniturilor declarate de ex-procurorul-șef al PA în raport cu situația materială reală a membrilor familiei și rudelor acestuia”.

Contactat pentru o reacție, avocatul șefului suspendat al PA, Vasile Foltea, ne-a comunicat că Morari a fost audiat săptămâna trecută pe marginea acestui dosar, însă neagă acuzațiile care i se aduc.

Vasile Foltea, foto:ziarulnational.md

„Domnul Morari a infirmat absolut învinuirile care i se aduc pe dosarul pornit pentru îmbogățire fără justă cauză și spălare de bani. Acesta a făcut declarații amănunțite. Domnul Morari consideră că acest dosar a fost pornit pentru a pune presiune pe rudele sale și a-l distruge ca personalitate și de a-l intimida. Dumnealui nu are nicio atribuție la acest dosar și la acțiunile și faptele care i se incriminează, la pachet cu alte persoane, care sunt rudele sale. Am aflat săptămâna trecută despre acest dosar. Credeam că nu se va ajunge până la momentul de incriminare a domnului Morari”, a declarat avocatul Vasile Foltea pentru Ziarul de Gardă.

Învinuirile care i se aduc lui Morari

PG notează că în cadrul acțiunilor de urmărire penală, declanșate în decembrie 2019, au fost documentate și confirmate activitățile infracţionale, comise în intervalul anilor 2013-2019 de două și mai multe persoane, cu componenţă şi zonă de acţiune multinaţională, în sfera criminalităţii economico-financiare – spălarea banilor, îmbogățirea ilicită, precum și alte infracțiuni predicat conexe.

Acțiunile de spălare de bani se prezumă a fi comise prin intermediul membrilor familiei sale, dar și ale altor persoane apropiate, înrudite, interpuse, inclusiv persoane juridice.

Aria de acţiune este una transnaţională și se extinde atât pe teritoriul R. Moldova, cât și ale altor state europene, cum ar fi: Polonia, Germania, Marea Britanie, Canada, Ucraina, fiind implicate persoane fizice și juridice rezidente ale statelor menționate,  fapt ce determină complexitatea anchetei și necesitatea formulării mai multor comisii rogatorii. 

Astfel, s-a stabilit o supoziție rezonabilă că, persoanele care au fondat și au administrat SRL „Irarom-Grup” (Irarom citit invers este Morari – numele de familie a persoanei vizate), în perioada anilor 2013-2019, au investit în activitatea de întreprinzător mijloace financiare ce au depășit substanțial veniturile înregistrate oficial la instituțiile abilitate de stat.

Potrivit materialelor, mama și fratele procurorului au fondat și, respectiv, administrat această firmă, înregistrată la Camera Înregistrării de Stat a Republicii Moldova în anul 2013.

Procurorii subliniează că deși pe parcursul anilor 2013 – 2014, mama procurorului, Eugenia Morari, a obținut venituri oficiale de circa 2 500 lei, în anul 2014 ea a efectuat 9 tranzacții de depunere a numerarului pe contul bancar al firmei, „pentru majorarea capitalului statutar” în sumă totală de 3,8 milioane de lei. Ulterior, în anul 2014 întreprinderea „Irarom-Grup” a construit și dat în exploatare, în satul de baștină a procurorului, o stație de alimentare cu produse petroliere și gaz lichefiat, valoarea obiectului constituind 3,5 milioane de lei.

Începând cu anul 2015 firma „Irarom-Grup” dezvoltă activitatea cu privire la producerea, transportul, distribuția și comercializarea energiei electrice, iar în perioada 2016 – 2018 realizează instalarea, în nordul republicii, a 3 instalații de producere a energiei din surse regenerabile eoliene, valoarea totală a investițiilor fiind de peste 14,2 milioane de lei. Potrivit declarațiilor fiscale pentru anii 2016 – 2017, firma declară un profit de peste 6,5 milioane de lei. 

La cererea directorului firmei și după intervenția lui Viorel Morari, Consiliul de Administrație al ANRE ar fi aprobat și menținut un tarif de 1,13 lei/kW, majorând capacitatea instalației de la 1300 kW la 3900 kW.

„Pentru comparație, pentru alte 10 companii similare, ANRE a aprobat tarife cuprinse între 0,68 – 1,01 lei/kW pentru energie electrică din sursă regenerabilă eoliană cu o capacitate de la 1300 de kW și mai mult”, spune PG.

Acuzatorii de stat au investigat și investițiile în bunuri imobile ale familiei, părinților și fratelui procurorului. 

Potrivit PG, în perioada anilor 2013-2018:

  • Mama procurorului a obținut venituri oficiale de circa 113 mii lei
  • Tatăl – venituri oficiale în mărime de 46 mii lei
  • Fratele – venituri oficiale în mărime de 786 mii lei 

Totuși, în intervalul anilor 2012 – 2019, părinții acestuia, neavând alte surse de venit decât cele indicate oficial, aflându-se în permanență pe teritoriul republicii, au achiziționat 4 imobile în municipiul Chișinău, estimate la peste 179 mii de euro

În perioada 2013-2019 mama procurorului a intrat în posesia a 25 de terenuri cu destinație agricolă, pentru construcții și grădină cu o suprafață totală de 18 hectare, 2 case de locuit și construcții accesorii cu suprafața totală de 192 m.p. – toate estimate la circa 28 000 Euro.

În perioada 2015-2018 fratele acestuia a procurat /primit donație 87 de terenuri agricole și pentru construcție cu suprafața totală de 45 ha, 1 casă de 93 m.p. și 1 construcție accesorie cu suprafața de 10 m.p., valoarea de piață a acestora, la momentul achiziționării, fiind de circa 50 mii Euro. 

Totodată, fostul șef al Procuraturii Anticorupție, împreună cu persoana cu care se află în căsătorie civilă – la fel procuror, nu dețin cu drept de proprietate nici un bun imobil sau mobil, inclusiv nici unul dintre automobilele pe care le-a folosit începând cu anul 2014”, subliniază PG.

Anterior, Autoritatea Națională de Integritate a efectuat un control al veniturilor și proprietăților lui Viorel Morari, însă nu a constatat careva nereguli, deși toate informațiile prezentate de către SIS și Serviciul Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor indicau contrariul.

„Precizăm că, acțiunile membrilor familiei fostului Procuror-șef al Procuraturii Anticorupție și a persoanei juridice SRL”Irarom-Grup” sunt cercetate în cadrul unei alte cauze penale, sub aspectul infracțiunii de „spălare de bani”, comunică Procuratura.

Procedura de stabilire a a tarifului pentru energia electrică, livrată de „Irarom Grup”, de asemenea, se investighează în cadrul urmaririi penale, deoarece Procuratura deja deține declarații cu privire la implicarea fostului șef al PA în acest proces. Potrivit PG, aceste aspecte, în coroborare cu alte probe administrate au determinat realizarea unor controale de specialitate de către instituțiile de profil și numirea unei expertize în domeniu. După realizarea acestor activități, organul de urmărire penală va decide dacă acest segment de activitate al firmei conține derogări de la lege și va da apreciere juridică corespunzătoare.

Ziarul de Gardă a scris în 2016 despre averea familiei lui Morari, menționând că părinții procurorului dețin imobile și o firmă cu capital de milioane.

Viorel Morari se află în prezent în arest preventiv. Acesta mai este vizat într-un dosar în care este învinuit de „abuz de serviciu”, „fals în acte publice” și „amestec în înfăptuirea justiției”.