Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   „Tranzacţiile cămătarului de la CNA"…

„Tranzacţiile cămătarului de la CNA” și averea angajaților instituției, obiectul unor anchete interne la CNA

„Centrul Naţional Anticorupţie a luat act de articolul, publicat pe 7 decembrie 2017, în ediţia print a Ziarului de Gradă, „Tranzacţiile cămătarului de la CNA”. La fel ca şi în cazul celorlalte articole, care au vizat averile şi prorietăţile unor angajaţi ai CNA, Direcţia securitate internă s-a autosesizat şi a iniţiat o cercetare de serviciu”, se precizează într-un răspuns oferit pentru ZdG de către Centrul Național Anticorupție (CNA).
„În prezent, ancheta este în desfăşurare, iar despre rezultatele acesteia vă vom informa suplimentar. Totodată, vă informăm că cercetările de serviciu pe faptele descrise de Ziarul de Gardă se află la controlul personal al directorului CNA. Până la finalizarea cercetării de serviciu şi atât timp cât nu este o concluzie definitivă, angajaţii CNA beneficiază de prezumţia de nevinovăţie”, precizează CNA.
Ghenadie Tanas este șeful Direcției Teritoriale Nord a CNA din 11 martie 2013
Pe 7 decembrie 2017, ZdG a scris, în ancheta „Tranzacțiile cămătarului de la CNA” că, în ultimii 5 ani, Ghenadie Tanas, şeful Direcţiei Teritoriale Nord a Centrului Naţional Anticorupţie (CNA), a avut venituri oficiale în valoare de 1,35 de milioane de lei. În această perioadă, însă, funcţionarul şi-a cumpărat un apartament în Chişinău, o Skoda Superb, nouă, în leasing şi peste 40 ha de terenuri agricole. Totodată, acesta a practicat cămătăria, împrumutând mai multor persoane zeci de mii de euro. Cel puţin într-un caz, acesta a folosit-o pe mama sa, profesoară, pe post de creditor, iar în cel puţin patru cazuri, Tanas a apelat la instanţa de judecată pentru a obliga datornicii să-i întoarcă aproximativ 60 de mii de euro. În 2014 şi 2016, şeful Direcţiei Teritoriale Nord a CNA declară că a şi împrumutat de la fratele său, Adriano Tanas, care este, din decembrie 2015, ofiţer de urmărire penală în cadrul Inspectoratului de Poliţie Ungheni, 58 de mii de euro, echivalentul a 1,2 milioane de lei.
Pe 9 și 17 noiembrie, în ancheta „CNA – fabrică de lux şi milionari pe banii rudelor”, ZdG constata că la Centrul Naţional Anticorupţie se trăieşte pe picior mare. Cu salarii lunare de circa 20 de mii de lei, majoritatea şefilor din cadrul instituţiei abilitate să combată corupţia conduc bolizi de lux şi locuiesc în case sau apartamente spaţioase, care costă milioane de lei. Deşi într-un spot anticorupţie, realizat la comanda Centrului, se spune că, de fapt, „corupţie e atunci când casa e înscrisă pe soacră, maşina pe cumnat, când eşti nevoit să ascunzi tot ce ai agonisit”, o parte dintre angajaţii instituţiei conduc maşini care nu sunt înregistrate pe numele lor, iar unii dintre ei nici măcar nu le înscriu în declaraţiile de avere şi interese.
ZdG a scanat atunci declaraţile de avere şi interese depuse de angajaţii Centrului Naţional Anticorupţie (CNA) în ultimii ani şi a prezentat averile deţinute de aceştia, cele declarate, dar şi cele pe care angajaţii instituţiei au evitat să le indice în declaraţii.