Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   TRANSPARENȚĂ? CSM nu publică numele…

TRANSPARENȚĂ? CSM nu publică numele judecătorilor care vor să devină membri ai instituției

Deși termenul de depunere a dosarelor pentru suplinirea funcției de membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a expirat, pe site-ul instituției nu au fost afișate numele și CV-urile judecătorilor care-și doresc un mandat în cadrul CSM. Reprezentanții instituției, făcând referire la un regulament al CSM, ne-au anunțat că numele acestora va fi făcut public cu trei zile înainte de Adunarea Generală a Judecătorilor. 

În cadrul ședinței din 8 august 2017, Plenul CSM a decis convocarea ședinței extraordinare a Adunării Generale a Judecătorilor pentru data de 20 octombrie 2017 la Casa Sărbătorii din str. Ghioceilor 1.  Printr-un comunicat de presă, CSM anunța anterior că la eveniment, va avea loc alegerea membrilor permanenţi ai CSM din rândul judecătorilor şi a 2 membri supleanţi, în baza Regulamentului cu privire la funcţionarea Adunării Generale a Judecătorilor, precum și alegerea membrilor permanenți ai Colegiului Disciplinar din subordinea CSM, din rândul judecătorilor și a 5 membri supleanţi, în baza Legii nr. 178 din 25.07.2014 cu privire la răspunderea disciplinară a judecătorilor.

În acest context, CSM amintește că anul acesta și anul viitor expiră mandatul la 6 membri CSM: pe 29 noiembrie, mandatele lui Anatolie Țurcan, Dumitru Visternicean și Nina Cernat, pe 18 ianuarie 2018 a lui Victor Micu, pe 15 martie a Verei Toma, iar pe 6 octombrie, expiră mandatul lui Dorel Musteață.

Conform pnct. 14 al Regulamentului cu privire la funcţionarea Adunării Generale a Judecătorilor, în termen de o lună de la data anunţării şedinţei, judecătorii îşi pot înainta candidaturile pentru suplinirea funcţiei de membru permanent sau supleant al CSM şi al Colegiului disciplinar, de membru al Colegiului de selecţie şi carieră a judecătorilor şi al Colegiului de evaluare a performanţelor judecătorilor şi vor depune la Secretariatul Consiliului o cerere indicând funcţia solicitată, cu anexarea unei fotografii, a curriculumului vitae şi a unui scurt program al viziunii de activitate în Consiliu sau Colegii, în condiţiile legii.

Deși termenul de depunere a candidaturilor a expirat, CSM-ul nu a făcut încă publice numele judecătorilor care doresc să acceadă în CSM. Solicitați de ZdG, reprezentanții instituției ne-au anunțat că acest lucru se va întâmpla cu 3 zile înainte de Adunara Generală a Judecătorilor, făcând referire la o hotărâre anterioară a instituției.

Nadejda Hriptievschi, Centrul de Resurse Juridice din Moldova (CRJM)

„Publicarea listei candidaților, precum și a CV-urilor și programelor viziunii de activitate, la funcția de membru și membru supleant al CSM si al Colegiului Disciplinar, este foarte importantă din câteva considerente

1. Pentru a asigura transparența procesului electiv – să știe și judecătorii și societatea cine sunt candidații și care sunt viziunile lor de activitate în așa organe importante. Acest lucru se asigură doar prin publicarea din timp a listei, CV-urilor și programelor de activitate. În cazul în care sunt informații despre integritatea sau alte aspecte ale activității profesionale a candidaților, această informație poate fi făcută publică.

2. pentru a asigura alegeri libere și corecte în CSM (și Colegiul Disciplinar de această dată) – avem peste 400 de judecători, dintre vreo 40-50 recent numiți în funcție. Judecătorii nu pot alege cu ochii închiși sau după cum le șoptește președintele de instanță, aceștia singuri trebuie să ia decizia informată, în baza listei, CV-urilor și programelor de activitate. Altfel se perpetuează practici proaste de votare după cum se șoptește de cineva și astfel de alegeri corecte nu pot fi numite. Sunt nedumerită și nu găsesc nicio explicație logică de ce la 29 septembrie încă nu este publicată lista candidaților, CV-urile și programele acestora, în contextul în care termenul de depunere a expirat la 14 septembrie, legislația prevede clar obligația CSM de a publica informația dată pe pagina sa web.

Mai mult, aceste informații au fost publicate în 2013, la precedentele alegeri în CSM. Suntem în 2017, la finele expirării Strategiei pentru Reforma Sectorului Justiției și noi în loc să vedem progrese, noi vedem regrese. Eu mă așteptam că anul acesta CSM va asigura dezbateri publice între candidații la funcția de membru al CSM, adică să se îmbunătățească substanțial modul de alegere a membrilor CSM, să fie mai transparent și democratic, dar noi am ajuns să vedem că nici listele candidaților nu sunt publice. Nu-mi pot explica acest lucru decât prin lipsa voinței de a asigura alegeri corecte și libere. Desigur că e mult mai sigur să se aleagă persoanele pe care le dorești alese dacă se transmite informal judecătorilor această informație, fără pic de transparență și fără nicio dezbatere sau măcar prezentarea programului de către candidați înainte de a purcede la alegeri. Deja suntem în întârziere și aproape imposibilitate de organizare a dezbaterilor veritabile. Dacă CSM nu publică în termenul cel mai scurt lista candidaților cu CV-urile și programele de activitate ale acestora și dacă nu se oferă candidaților timp rezonabil pentru a-și prezenta programele cel puțin la Adunarea generală, alegerile vor fi mai degrabă cu ochii închiși decât alegeri libere și corecte”. 

Încercările Ziarului de Gardă de a discuta cu Victor Micu, președintele CSM, au eșuat. Acesta nu a răspuns la apelurile noastre repetate, fiind telefonat de pe mai multe numere. Ulterior apelurilor de pe două numere de telefon, eram anunțați că numărul președintelui CSM este ocupat. De pe un alt treilea număr însă, Micu nu a răspuns la telefon. Acesta nu a răspuns nici la solicitarea noastră de a discuta despre alegerile din CSM, trimisă printr-un sms. 

Alți membri ai CSM pe care i-am contactat au evitat să discute la subiect, redirecționându-ne spre conducerea instituției.

Pentru asigurarea activităţii CSM-ului, judecătorii aleşi de Adunarea Generală a Judecătorilor sunt detaşaţi pe durata exercitării mandatului de membru al Consiliului. Şase membri din rândul judecătorilor, inclusiv 2 membri supleanţi, sunt aleşi în CSM prin vot secret de către Adunarea Generală a Judecătorilor, aceştia reprezentând toate nivelurile instanţelor judecătoreşti și se consideră aleşi membri şi membri supleanţi ai CSM, judecătorii care au acumulat mai mult de jumătate din voturile celor prezenţi la adunare, conform ordinii descrescătoare a voturilor obţinute. De asemenea, la ședința extraordinară a Adunării Generale a Judecătorilor din 20 octombrie 2017 vor fi aleși membrii Colegiului disciplinar din subordinea Consiliului Superior al Magistraturii din rândul judecătorilor, în locul lui Valeriu Doagă, Stelian Teleucă, Anatolie Galben, Elena Covalenco și Domnica Manole. Candidaturile pentru suplinirea funcţiei de membru permanent sau supleant al Consiliului şi al Colegiului disciplinar, de membru al Colegiului de selecţie şi carieră a judecătorilor, al Colegiului de evaluare a performanţelor judecătorilor, pot fi înaintate şi în cadrul adunărilor colectivelor de judecători din instanţe, întocmind un proces-verbal respectiv, semnat de către preşedintele şi secretarul adunării judecătorilor instanţei, pe care îl vor depune la Secretariatul Consiliului, cu actele specificate la punctul 14 referitor la candidatura înaintată, anunța CSM.

ZdG va monitoriza alegerile membrilor CSM și va reveni la subiect în ediția tipărită de joi, 5 octombrie 2017.