Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   The Telegraph: În Moldova, bande…

The Telegraph: În Moldova, bande rusești încearcă să vândă materiale radioactive teroriștilor Isis

Autoritățile moldovene, în colaborare cu FBI, au intervenit pentru a preveni traficul de materiale nucleare către extremiștii islamici din Orientul Mijlociu și din Africa, scrie publicația britanică The Telegraph.

Grupări criminale de origine rusească desfășoară o piață neagră prosperă de materiale nucleare din Europa de Est, cu intenția de a conecta spre comercializare grupuri extremiste din Orientul Mijlociu, inclusiv din Statul Islamic.
Autoritățile de la chișinău, în colaborare cu FBI, au sistat patru tentative de comercializare a materialelor radioactive în R. Moldova. Cel mai recent caz s-a produs în luna februarie, când un contrabandist deținea suficient cesiu radioactiv, care ar fi putut contamina mai multe blocuri din oraș, căutând în mod special un cumpărător din Statul Islamic.
Cel mai grav caz, potrivit The Telegraph, s-a produs în 2011, atunci când un cetățean care manifesta ură față de SUA, a încercat să vândă o bombă cu uraniu, unui cumpărător sudanez.

Cu toate acestea, operațiunile de succes au fost compromise: suspecți cheie au scăpat de închisoare; pedepsele cu privațiunea de libertate au fost surprinzător de reduse; iar liderii bandei pare să fi scăpat cu cea mai mare parte a contrabandei lor nucleare.

Detaliile vin într-o anchetă realizată de Associated Press, care a avut acces la dosarele de investigație ale poliției din R. Moldova.

„Ne putem aștepta la mai multe astfel de cazuri”, a declarat Constantin Malic, ofițer de poliție din R. Moldova, care a investigat toate cele patru cazuri. „Atâta timp cât traficanții cred că pot face bani mari fără a fi prinși, ei vor continua”.

Anchetatorii din R. Moldova nu pot fi siguri că suspecții care au fugit dețin în continuare materiale nucleare. Potrivit The Telegraph, ei nici nu știu dacă grupurile care urmăresc cumpărătorii, dușmani ai Occidentului, o fi reușit să vândă materiale nucleare letale teroriștilor la un moment în care Statul Islamic și-a manifestat clar ambiția de a utiliza arme de distrugere în masă.
Poliția a folosit o combinație de tactici sub acoperire de modă veche și de viteze high-tech, de la detectoare de radiații pentru îmbrăcăminte la dispozitive de înregistrare.
Operațiunile din Moldova au fost construite pe un parteneriat între FBI și o mică echipă de anchetatori de la Chișinău – inclusiv Constantin Malic.
„În epoca Statului Islamic e deosebit de înspăimântător ca traficanții să dețină materiale nucleare și să facă conexiuni cu cumpărători reali”, spune Matthew Bunn, un profesor de la Harvard care a condus un studiu secret, pe timpul administratiei Clinton, privind securitatea nucleară.

Cel mai grav caz, demarat în primăvara anului 2011 cu investigarea unui grup condus din umbră de un rus, Alexandr Agheenco, „colonelul” despre care autoritățile moldovene cred că e ofițer FSB. A existat și un intermediar care „aranja” vânzarea de uraniu, U-235, precum și scheme pentru o bombă murdară. Planurile au fost descoperite într-un raid, potrivit poliției și a unor documente judiciare.
Ca și în celelalte cazuri, anchetatorii au arestat mai ales jucătorii de nivel mediu, după un schimb timpuriu de numerar și mostre de mărfuri radioactive.
Conducătorul „colonel”, însă, a scăpat, iar poliția nu a putut determina dacă acesta a avut sau nu mai mult material nuclear. Partenerul său, care a vrut să „anihileze America”, este în închisoare.