Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Tatiana Chiriac, candidată la funcția…

Tatiana Chiriac, candidată la funcția de membră a CSM, nu a promovat evaluarea reluată a integrității financiare și etice

Sursa: Comisia Pre-Vetting/Facebook

Comisia Pre-Vetting anunță luni, 22 ianuarie, că a finalizat evaluarea reluată a Tatianei Chiriac, candidată la funcția de membră în Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) din rândul candidaților non-judecători. Potrivit unui comunicat emis de Comisie, candidata nu a promovat evaluarea reluată, întrucât nu întrunește criteriile de integritate financiară și etică.

Decizia a fost transmisă candidatei și Parlamentului Republicii Moldova, instituția responsabilă de organizarea concursului. 

Decizia cu privire la evaluarea reluată va fi făcută publică doar cu acordul candidatei. Tatiana Chiriac are la dispoziție 48 de ore să informeze Comisia dacă acceptă sau se opune publicării. În lipsa notificării, decizia va fi plasată pe pagina web a Comisiei, într-o formă depersonalizată, în limbile română și engleză.

Candidata a fost audiată în ședință publică pe 28 noiembrie 2023. 

Candidata Tatiana Chiriac a fost evaluată repetat după ce, la 1 august 2023, Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a anulat mai multe decizii de evaluare ale Comisiei Pre-Vetting și a dispus reevaluarea candidaților. Din cei 21 de candidați aflați în proces de re-evaluare, o candidată a promovat, cinci nu au promovat evaluarea reluată, iar doi candidați s-au retras din concurs în timpul evaluării reluate. În prezent, Comisia desfășoară evaluarea reluată a 13 candidați pentru funcția de membru în CSM. 

Angela Popil și Valentin Caisîn s-au retras din concurs înainte să fie reevaluați.

CSJ: „Nu rezultă elemente care să indice de ce candidata este apreciată ca neintegră în raport cu candidații evaluaţi” 

Fosta șefă a Secției evidență şi documentare procesuală a Judecătoriei Călărași, Tatiana Chiriac, a candidat la funcția de membră a CSM din rândul non-judecătorilor.

În cadrul primei evaluări, ZdG a relatat anterior că Comisia Pre-Vetting a constatat existența unor dubii serioase în privința Tatianei Chiriac privind criteriile de integritate financiară și etică, în legătură cu faptul că aceasta nu a depus declarațiile cu privire la venituri și proprietate la numirea și eliberarea din funcție, dar și în legătură cu valoarea subestimată a unui automobil de model Honda CR-V din 2011. 

Mai exact, Comisia Pre-Vetting a stabilit că pentru perioadă cuprinsă între 2013 și 2016 în care candidata activa la Judecătoria Călărași există declarații anuale depuse de Tatiana Chiriac pentru anii 2013, 2014 și 2015, dar nicio declarație depusă la numirea în funcție și nicio declarație depusă la încetarea activității, așa cum prevedea legea.

Cu referire la acest aspect, completul de judecată special al CSJ menționează următoarele: „Comisia de evaluare, în cazul în care acorda un termen suficient reclamantei, ținând cont de circumstanțele invocate, avea posibilitate obiectivă de a forma o imagine exactă a situației financiare a candidatei în baza informației detaliate, eventual prezentate de către candidata Tatiana Chiriac.”

În ceea ce privește valoarea subestimată a unui automobil de model Honda CR-V din 2011, CSJ menționează că „nu rezultă elemente de fapt care să indice de ce candidata Tatiana Chiriac este apreciată ca neintegră în raport cu candidații evaluaţi, dacă starea de fapt este similară.”