Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Șeful Serviciului juridic al unui…

Șeful Serviciului juridic al unui penitenciar și un intermediar, deferiți justiției pentru trafic de influență

Imagine simbol

Procuratura Anticorupție (PA) anunță într-un comunicat de presă despre finalizarea urmăririi penale și remitere în instanța de judecată pentru examinare în fond a cauzei penale de învinuire a unui șef al Serviciului juridic al unui penitenciar al Administrației Naționale a Penitenciarelor și a unui intermediar, fiindu-le incriminată săvârșirea infracțiunii de trafic de influență (art. 326 alin. (1) din Codul penal).

Potrivit PA, Urmărirea penală a fost pornită în luna ianuarie 2023, de către organul de urmărire penală al Centrului Național Anticorupție (CNA) în baza unui denunț.

„Conform denunțului, învinuitul susținea că are influență asupra judecătorului, pentru a-l determina să admită plângerea unui deținut privind liberarea condiționată de pedeapsă înainte de termen și înlocuirea părții neexecutate din pedeapsă cu o pedeapsă mai blândă. Respectiv, pentru realizarea influenței pretinse, a primit de la deținut prin intermediul unui complice, mijloace bănești în sumă de 2 000 de euro, transmiterea acestora fiind efectuată sub controlul ofițerilor CNA”, se arată într-un comunicat al PA.

Învinuiții nu și-au recunoscut vina, iar cauza penală a fost trimisă pentru examinare în fond la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani.

Pentru infracțiunea comisă, legea prevede pedeapsa sub formă de amendă în mărime de la 100 000 la 150 000 de lei sau cu închisoare de până la 6 ani.

Totodată, în scopul garantării executării pedepsei amenzii și confiscării extinse, a fost aplicat sechestru asupra unei jumătăți cotă parte din valoarea unui imobilul care constituie 224 966 de lei, ce aparține cu drept de proprietate unuia dintre învinuiți.