Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Șefa grupului alimentar de la…

Șefa grupului alimentar de la DETS Buiucani, pedepsită cu amendă de 70 de mii de lei pentru trucarea licitațiilor și livrarea cartofilor stricați în grădinițe

Șefa grupului alimentar de la Direcția Educație, Tineret și Sport (DETS) Buiucani, Natalia Braga-Bajora, învinuită de trei episoade de trucare a licitațiilor în educație și favorizarea firmelor deținute de omul de afaceri Ghenadie Nicorici, a fost pedepsită de prima instanță cu o amendă penală în valoare de 1400 de unități convenționale, adică 70 de mii de lei, după ce și-a recunoscut integral vina. Cu aproximativ trei săptămâni înainte de pronunțarea sentinței, funcționara a plecat din funcție din proprie inițiativă. Între timp, fosta funcționară a fost acționată în judecată pentru compensarea prejudiciilor aduse DETS Buiucani.

La 20 decembrie 2017, magistratul Victor Boico de la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, a pronunțat sentința fără pedeapsa cu închisoarea pe numele fostei șefe a grupului alimentar de la Direcția Educație, Tineret și Sport (DETS) Buiucani, Natalia Braga-Bajora, învinuită de depășirea atribuțiilor de serviciu în dosarul grădinițelor.  Grefiera judecătorului Boico a precizat pentru ZdG că funcționara de la DETS Buiucani a fost pedepsită cu amendă în valoare de 1400 de unități convenționale după ce aceasta și-a recunoscut integral vina. Decizia nu a fost făcută publică pe portalul instanțelor.

Alături de Natalia Braga-Bajora, în același dosar, au fost trimiși pe banca acuzaților la sfârșitul lunii mai 2017, Ghenadie Nicorici, fondator şi administrator al SRL „Crinic Grup”, Lilian Sofrone, administrator al SRL „Lovis Angro” și Carina Pendus, jurista DETS Buiucani. Cauzele penale pe numele acestora însă au fost disjunse, deoarece doar fosta șefă a grupului alimentar de la DETS Buiucani și-a recunoscut vina integral.

Procurorii au stabilit că Natalia Braga-Bajora şi omul de afaceri Ghenadie Nicorici, cel care de jure şi de facto ar gestiona atât „Crinic Grup” SRL, cât şi „Lovis Angro” SRL, se cunosc din 2007, atunci când Braga-Bajora a fost numită în funcţia pe care a deținut-o până în noiembrie 2017. Cei doi, în complicitate cu Lilian Sofrone, care figurează în calitate de administrator al „Lovis Angro” SRL, ar fi pus în funcțiune o schemă de fraudare a licitațiilor publice. Procurorii au formulat învinuirea în baza a trei episoade de fraudare a licitațiilor, iar jurista DETS, Carina Pendus a fost acuzată de neglijență în serviciu, fiindcă i-a permis Nataliei Braga-Bajora, contrar legii, accesul la documentele depuse de agenții economici.

Natalia Braga-Bajora a recunoscut în totalitate acuzaţiile care i-au fost aduse şi ilegalităţile pe care le-a admis, descriind cu lux de amănunte schemele prin intermediul cărora firmele gestionate de Ghenadie Nicorici obţineau contracte cu statul. Aceasta a admis că favoriza cele două firme prin faptul că permitea livrarea de produse ce nu corespundeau cerinţelor contractelor de achiziţii.

„Au fost situaţii când a admis, la solicitarea lui Nicorici Ghenadie, ca în grădiniţe să fie livrat ulei rafinat în loc de ulei rafinat deodorat, respectiv a fost sunată de către magazineri şi îi spuneau că uleiul nu corespunde, atunci solicita să fie primit aşa cum este şi utilizat, la etapa respectivă nu sesiza faptul că acest lucru se întâmplă din cauza diferenţei de preţ şi că, de fapt, Nicorici Ghenadie urmărea scopul obţinerii unui profit cât mai mare. La fel, recunoaşte că ilegal a procedat şi atunci când a fost sunată de la Grădiniţa nr. 87 şi i-au comunicat că din 18 kg de cartofi livraţi de companiile lui Nicorici Ghenadie – 12 kg sunt stricate, ea a solicitat să facă porţiile copiilor mai mici, astfel încât să figureze conform actelor că a fost livrată cantitatea necesară”, se arată în rechizitoriul întocmit de procurorul anticorupţie, Ion Munteanu.

Episoadele în care se vorbeşte despre ulei de o calitate inferioară şi cartofi trataţi cu sulfat apar în interceptările telefonice făcute publice de CNA după reţinerile din noiembrie 2016.

Într-o discuţie telefonică figurează un oarecare „Ghena”, acesta îşi îndeamnă şoferul să ducă lotul de cartofi de proastă calitate, trataţi cu sulfat, la o grădiniţă de la Buiucani. „Ia-le şi dă-le la o grădiniţă la Buiucani în p**ă. Că oi pierde acolo vreo 2-3 lei, da dă-le în p**ă, şi să fac cu dânsele, na?”, încheie „Ghena” discuţia cu şoferul. Cel din urmă a revenit ulterior cu un apel, confirmând că, într-adevăr, cartofii sunt curăţaţi. Drept replică, „Ghena” îi spune şoferului să mănânce singur cartofii. Şoferul însă îi răspunde că nu vrea să se otrăvească. Personajul „Ghena” se dovedeşte a fi omul de afaceri Ghenadie Nicorici.

Într-o altă interceptare publicată de CNA, angajata unei grădiniţe se adresează în limba rusă către o oarecare „Nataşa” pentru a anunţa că, din 18 kg de cartofi, 12 kg nu pot fi utilizate din cauza calităţii proaste. „Nataşa”, care se dovedeşte a fi Natalia Braga-Bajora, şefa grupului alimentar al DETS Buiucani, îndeamnă însă angajata grădiniţei să folosească cartofii de care dispune, dar în meniu să indice că a asigurat copiilor norma necesară de alimente.

 Deşi există înregistrări audio ale discuţiilor ce denotă livrarea de produse alimentare de o calitate îndoielnică de către omul de afaceri Ghenadie Nicorici, cu acceptul şefei grupului alimentar al DETS Buiucani, pe aceste episoade nu sunt înaintate capete de acuzare.

În timp ce SRL „Crinic Grup” a încetat să mai semneze contracte cu statul după declanșarea scandalului privind livrarea produselor alterate sau de o calitate îndoilnică grădinițelor din capitală, în noiembrie 2016, cea de-a doua firmăi, „Lovis Ango” SRL, despre care procurorii susțin că aparține aceluiași om de afaceri, continuă să participe și să câștige contracte de milioanel de lei.

Numai în primele două săptămâni ale anului curent, firma „Lovis Angro” SRL a semnat deja 64 de contracte, cu o valoare totală de peste patru milioane de lei (!), cu grădinițe, școli, instituții medicale su primării de pe întreg teritoriul țării pentru livrarea produselor alimentare.

Citiți și

DOSARUL GRĂDINIŢELOR: Patru inculpaţi, o armă şi trei licitaţii trucate