Principală  —  IMPORTANTE   —   Ședința Curții de Apel în…

Ședința Curții de Apel în care urma să fie examinată sesizarea PAS în legătură cu microbuzele pline cu ziarele lui Dodon, amânată

Ședința Curții de Apel Chișinău în care urma să fie examinată contestația depusă de reprezentanta Maiei Sandu, Olesea Stamate, privind sancționarea candidatului susținut de PSRM în alegerile prezidențiale, Igor Dodon, pentru nedeclararea cheltuielilor pentru publicarea materialelor electorale, a fost amânată.

Olesea Stamate a spus pentru ZdG că ședința planificată pentru duminică, 22 noiembrie, la Curtea de Apel Chișinău nu a avut lor, pe motiv că unul din judecători a manifestat simptome, dar nu se cunoaște dacă de COVID-19. Deocamdată nu se cunoaște nici data la care a fost amânată ședința.

Reprezentanta candidatei PAS s-a adresat în instanță după ce Comisia Electorală Centrală a amânat la 14 noiembrie ședința în care urma să fie examinat subiectul cu privire la sancționarea candidatului susținut de PSRM în alegerile prezidențiale, Igor Dodon, pentru nedeclararea cheltuielilor pentru publicarea materialelor electorale.

CEC a motivat anularea ședinței prin faptul că „reprezentant cu drept de vot consultativ în Comisie al concurentului electoral Maia Sandu nu a înlăturat neajunsurile de formă și conținut aferente unei contestații conform reglementărilor în vigoare”.

De partea cealaltă, Olesea Stamate a spus că sesizarea este una corectă şi că „ceea ce face CEC este o sfidare a legii”.

Mai multe microbuze pline cu ziare tipărite în favoarea candidatului independent, susținut public de PSRM, Igor Dodon au fost surprinse în dimineața zilei de 11 noiembrie în apropiere de Editura „Universul”, care este o tipografie de stat, iar în ziare se raportează o tipografie privată.

Poliția Capitalei a anunțat la 13 noiembrie, că nu au fost constatate încălcări ale legislației în privința tirajului suspect al ziarului electoral al candidatului Igor Dodon. Potrivit forțelor de ordine, „în cadrul măsurilor întreprinse și materialului probatoriu acumulat, nu au fost constatate careva încălcări ale legislației privind încărcătură dată, ulterior Comisia Electorală Centrală urmând să se expună asupra circumstanțelor”.

De dimineață însă, reprezentanții opoziției, împreună cu polițiștii au numărat în direct numărul de ziare.

În total, în cele 3 microbuze au fost identificate 215 pachete a câte 800 de ziare, adică 172.000 de ziare sau cu 117.000 mai mult decât raportează staff-ul. 

„Sunt 215 pachete a câte 800 de ziare. Înmulțiți și veți vedea cât este numărul real. Chiar dacă ei încearcă să le înmulțească la 400, asta fără ziarele de la sediul lor și cele care au fost distribuite, sunt peste 86.000. Deci real au fost distribuite câteva sute de mii de ziar, nu 55 de mii așa cum spun ei”, a declarat parlamentarul Lilian Carp.