Secretarul general al Consiliului Europei îndeamnă guvernarea și opoziția să identifice o soluție juridică

Secretarul general al Consiliului Europei Thorbjørn Jagland îndeamnă atât guvernarea PDM, cât și opoziția pro-europeană extraparlamentară să identifice o soluție juridică pentru a se asigura că drepturile electorale ale cetățenilor sunt puse în aplicare pe deplin. Îndemnul a fost făcut de oficialul european în cadrul întâlnirii din 2 iulie cu premierul Pavel Filip și în cadrul întrevederii din 3 iulie cu liderii opoziției, Maia Sandu și Andrei Năstase.

Ambele întrevederi, se precizează într-un comunicat de presă al Comisiei Europene, au fost organizate la cererea politicienilor și guvernării de la Chișinău.

„Secretarul general a fost informat despre evoluțiile electorale recente din țară. În acest sens, decizia de invalidare a rezultatelor alegerilor primăriei de la Chișinău, recunoscute și de observatorii internaționali, ridică îngrijorări deosebite, în special în ceea ce privește proporționalitatea deciziei”, se arată într-un comunicat informativ al secretarului general al Consiliului Europei.

„Secretarul general i-a îndemnat pe interlocutorii săi să lucreze la o soluție juridică pentru a se asigura că drepturile electorale sunt puse în aplicare pe deplin. Încrederea alegătorilor în sistemul electoral este fundamentală și nu trebuie subminată. Într-o democrație, alegerea electoratului trebuie respectată pe deplin”, este poziția secretarului general al Consiliului Europei, Thorbjørn Jagland.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *