Principală  —  IMPORTANTE   —   Sechestru aplicat în cadrul dosarelor…

Sechestru aplicat în cadrul dosarelor în care este vizat Vladimir Plahotniuc. Suma anunțată de Procuratura Anticorupție

Procuratura Anticorupție anunță că a aplicat sechestru pe bunuri și conturi bancare, totul, în valoare de 55,4 milioane de lei, în cadrul dosarelor pentru spălare de bani în proporții deosebit de mari, în care este vizat fostul lider al Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc.

Astfel, în perioada desfășurării urmăririi penale au fost aplicare sechestre după cum urmează:


✅ Conturile bancare deținute de persoana fizică Vladimir Plahotniuc în BC “Victoribank” SA – ce conțin mijloace bănesti, echivalentul a cca 15.275.000 lei

✅ Mijloace bănesti în cuantum de 278.090 EURO, deținute pe contul bancar pe numele unei persoane fizice în BC “Victoriabank” SA.

✅ Cota parte de 100% din capitalul social al SRL BB-DIALIZĂ, a cărei valoare constituie 31.826.322 lei.

✅ Cota parte de 100% din capitalul social al SRL BASS-SYSTEMS, a cărei valoare constituie 2.950.000 lei.

✅ SRL GMG PRODUCTION – 10.800.000 lei

Procuratura Anticorupție informează că aplicarea sechestrelor are drept scop evitarea riscului de înstrăinare a mijloacelor bănesti.

Marți, 28 octombrie, fostul președinte al Partidului Democrat din Moldova (PDM), Vladimir Plahotniuc, a fost anunțat în căutare internațională și interstatală.

Vladimir Plahotniuc are calitate de învinuit, pe cauzele penale din gestiunea Procuraturii Anticorupție, în săvârșirea infracțiunii prevăzute de art.243 alin. (3) lit.b) din Codul Penal al Republicii Moldova – spălarea banilor, săvârșită în proporții deosebit de mari.

Potrivit procurorilor, pe parcursul anilor 2013 – 2015, acesta a creat o schemă infracțională cu scopul de a transfera, dobândi, deține și utiliza bunuri despre care știa că sunt venituri ilicite. Procurorii susțin că având intenția de a tănui aceste bunuri, Plahotniuc a înființat, prin intermediul unor persoane interpuse, mai multe companii rezidente și nerezidente, prin care a organizat circulația mijloacelor băneși în proporții deosebit de mari – circa 18 000 000 dolari SUA și 3 500 000 euro. Materialele cauzei ar demonstra că Plahotniuc știa că aceste sume constituie mijloace financiare ilicite obținute din creditele bancare neperformante acordate de către BANCA DE ECONOMII S.A., BC UNIBANK S.A. și BC BANCA SOCIALĂ S.A.

Tot în acest dosar de spălare de bani mai sunt vizate două persoane, dintre care una a fost reținută deja pentru 30 de zile.

Un mandat de arestare pentru 30 de zile pe numele fostului lider al PDM a fost emis la 11 octombrie de Judecătoria Chișinău.

Recent, șeful PA, Viorel Morari, a recunoscut că un dosar penal pe numele lui Vladimir Plahotniuc putea fi deschis mai înainte, dar susține că în cazul în care, în timpul guvernării PDM, ar fi întreprins anumite acțiuni, ar fi fost înlăturat din funcție prin intermediul procedurilor disciplinare sau acuzațiilor penale.