Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Reacții după numirea lui Țurcan…

Reacții după numirea lui Țurcan și Manole la CC. 13 ONG-uri cer modificarea legislației

Sursă foto: tvrmoldova.md

Numirea de către Parlament a doi judecători la Curtea Constituțională pe criterii politice, fără explicarea motivelor anulării rezultatelor concursului organizat anterior denotă ignorarea importanței acestei instituții și subminează în continuare încrederea publică în independența Înaltei Curți.

Declarația este făcută de 13 organizații nonguvernamentale din R. Moldova, care își exprimă îngrijorarea în legătură cu modul netransparent de numire de către Parlament a ex-judecătoarei Domnica Manole și a deputatului socialist Vladimir Țurcan la Curtea Constituțională.

Prin declarația publică, cele 13 ONG-uri solicită Parlamentului să modifice Legea cu privire la Curtea Constituțională prin a obliga Parlamentul:

  • să instituiei o comisie din specialiști notorii cu o vastă experiență în domeniul dreptului în vederea selectării candidaților la funcția de judecător constituțional,
  • să prevadă criterii de selecție bazate pe principiile de transparență, nediscriminare și acces liber la concurs, fiind aleși doar candidații care corespund celor mai înalte criterii de profesionalism, integritate, atașament față de valorile drepturilor omului și notorietate.

„Organizațiile semnatare regretă modalitatea prin care Parlamentul Republicii Moldova a decis selectarea judecătorilor Curții Constituționale. Ignorarea rezultatelor concursului organizat, inclusiv selectarea unor candidați care nici nu au participat la concurs, discreditează pe viitor ideea organizării unor concursuri publice organizate de Parlament pentru ocuparea unor funcții înalte în stat. În același timp, se descurajează candidați merituoși să mai participe pe viitor la asemenea concursuri anunțate. Acest lucru reduce și mai mult nivelul de încredere din partea societății într-un proces liber și corect de alegere a noilor membri ai Curții Constituționale, încredere deja mult prea știrbită în rezultatul numirilor ultimilor trei judecători constituționali din decembrie 2018 și activitatea Curții Constituționale în special între 7-9 iunie 2019. Constatăm cu regret că s-a mai ratat o ocazie potrivită pentru crearea premiselor pentru consolidarea integrității, autorității și independenței Curții Constituționale a Republicii Moldova”, este menționat în Declarație, car epoate fi citită în întregime AICI.

Parlamentul a anunțat concurs pentru selectarea a doi candidați la două fotolii de judecător la Curtea Constituțională pe 2 iulie. La concurs, organizat de Comisia juridică, numiri și imunități, s-au înscris 23 de pretendenți. Pe 24 iulie, după etapa interviului, Comisia i-a desemnat pe câștigători pe fostul ministru al Justiției, Vladimir Grosu, și fostul secretar de stat la Ministerul Justiției, Nicolae Eșanu. Aceștia au acumulat cel mai mare număr de puncte din partea membrilor Comisiei juridice, din care a făcut parte și deputatul socialist Vladimir Țurcan.

Totuși, la 16 august 2019, fără a explica motivul ignorării rezultatelor concursului, Parlamentul a numit în funcția de judecători constituționali alte două persoane, pe fosta magistrată Domnica Manole, care la alegerile parlamentare din 24 februarie 2019 a candidat pe lista Blocului ACUM, și pe deputatul socialist Vladimir Țurcan, cel care s-a numărat printre membrii Comisiei de concurs.

Semnatarii Declarației:

  1. Centrul de Resurse Juridice din Moldova (CRJM)
  2. Asociația Promo-LEX
  3. Asociația pentru Democrație Participativă (ADEPT)
  4. Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE)
  5. Fundația Est-Europeană (EEF)
  6. Institutul de Politici Publice (IPP)
  7. Asociația pentru Guvernare Eficientă și Responsabilă (AGER)
  8. Centrul de Investigații Jurnalistice (CIJ)
  9. Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare (CPD)
  10. Institutul pentru Inițiative Strategice (IPIS)
  11. Asociația Presei Independente (API)
  12. IDIS ”Viitorul”
  13. Amnesty International Moldova