Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   R. Moldova este obligată să…

R. Moldova este obligată să achite prejudicii de 6300 de euro pentru condiții inumane de detenție

R. Moldova este obligată să achite prejudicii în valoare de 6300 de euro pentru condiții inumane de detenție. O hotărâre în acest sens a fost luată de către Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CtEDO) în cauza Pocasovschi și Mihăilă contra Moldovei și Rusiei, informează lhr.md.

Curtea a decis, în unanimitate, că au existat încălcări în cazul celor doi reclamanți, care s-au plâns că au fost deținuți în condiții inadecvate într-o închisoare moldovenească din Transnistria a cărei electricitate și apă au fost întrerupte de „republica moldovenescă nistreană” (rmn) şi că procedurile civile intentate de ei au fost excesiv de lungi.

Curtea a constatat că, deși autoritatea municipală care a decis sistarea utilităților era controlată de „rmn”, penitenciarul însăși era sub controlul guvernului moldovenesc.

Curtea a fost de acord cu constatările la nivel naţional că reclamanţii au fost deţinuţi în condiții inumane între septembrie 2002 și aprilie 2004 din cauza lipsei de apă, electricitate, alimente și căldură. Instanțele naționale au acordat despăgubiri, cu toate acestea, suma era inferioară celei date în mod normal de Curte. „Reclamanţii au suferit, prin urmare, o încălcare a drepturilor lor în temeiul Convenției și Curtea a decis achitarea unor sume suplimentare pentru prejudiciul moral”, se arată în hotărârea Curții.