Principală  —  IMPORTANTE   —   Procurorul din cadrul Procuraturii raionului…

Procurorul din cadrul Procuraturii raionului Nisporeni Andrei Lesnic, care anterior a fost trimis pe banca acuzațiilor pentru complicitate la pregătirea infracțiunii de amestec în înfăptuirea urmăririi penale, suspendat din funcție

Andrei Lesnic, procurorul adjunct al procurorului-șef al Procuraturii raionului Nisporeni, care anterior a fost trimis pe banca acuzațiilor pentru complicitate la pregătirea infracțiunii de amestec în înfăptuirea urmăririi penale, a fost suspendat din funcție.

O decizie în acest sens a fost luată marți, 26 aprilie, de către membrii Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) la cererea procurorului general interimar, Dumitru Robu.

„Consiliul Superior al Procurorilor a hotărât: a admite demersul procurorului general interimar și a elibera acordul în vederea suspendării din funcția de adjunct al procurorului-șef al Procuraturii raionului Nisporeni al domnului Andrei Lesnic. A remite prezenta hotărâre procurorului general interimar pentru organizarea procedurilor administrative corespunzătoare și, totodată, a remite procurorului care exercită urmărirea penală pentru anexarea la cauza penală, iar domnului Andrei Lesnic pentru informare”, a declarat Angela Motuzoc, președinta CSP.

Pe 5 aprilie 2022, Procuratura Anticorupție (PA) a anunțat că a expediat în instanța de judecată cauza penală de învinuire a doi procurori, Ghenadie Andronache, procuror în cadrul Procuraturii raionului Drochia și cel care în decembrie 2021, aflându-se în stare de ebrietate, ar fi provocat un accident rutier în localitatea Vărzărești, Nisporeni și Andrei Lesnic, procuror în cadrul Procuraturii raionului Nisporeni, dar și un șef de secție din cadrul Spitalului Raional Nisporeni pentru complicitate la pregătirea infracțiunii de amestec în înfăptuirea urmăririi penale cu scopul de a-l scăpa de pedeapsă penală pe procurorul Ghenadie Andronache.

Potrivit procurorilor, pe 11 decembrie 2021, Andronache a fost implicat într-un accident rutier în timp ce se deplasa pe o stradă din raionul Nisporeni. În cadrul documentării accidentului rutier, din motivul că, asupra procurorului vizat persista bănuiala rezonabilă că a condus mijlocul de transport în stare de ebrietate, acestuia i-au fost colectate probe biologice de sânge.

În scopul evitării atragerii la răspundere penală, acesta l-a contactat pe Andrei Lesnic, procurorul adjunct al procurorului-șef al Procuraturii raionului Nisporeni, care la rândul său folosindu-se de situația de serviciu și autoritatea sa, l-a determinat pe unul dintre șefii de secție, care era de gardă la acea dată din cadrul IMSP Spitalul raional Nisporeni, să preleveze probe biologice de la o persoană, pe care să le înlocuiască cu probele biologice de sânge luate inițial de la procurorul implicat în accidentul rutier, prin desigilarea ambalajului în care acestea au fost împachetate.

Anterior, la demersul procurorului general interimar, CSP a emis acordul cu privire la suspendarea din funcția a procurorului de la Drochia.