Principală  —  IMPORTANTE   —   Doi procurori și un medic-șef…

Doi procurori și un medic-șef de la Nisporeni, trimiși pe banca acuzaților pentru complicitate la pregătirea infracțiunii de amestec în înfăptuirea urmăririi penale

Procuratura Anticorupție (PA) anunță că a expediat în instanța de judecată cauza penală de învinuire a doi procurori, Ghenadie Andronache, procuror în cadrul Procuraturii raionului Drochia și cel care în decembrie 2021, aflându-se în stare de ebrietate, ar fi provocat un accident rutier în localitatea Vărzărești, Nisporeni și Andrei Lesnic, procuror în cadrul Procuraturii raionului Nisporeni, dar și un șef de secție din cadrul Spitalului Raional Nisporeni pentru complicitate la pregătirea infracțiunii de amestec în înfăptuirea urmăririi penale cu scopul de a-l scăpa de pedeapsă penală pe procurorul Ghenadie Andronache.

Potrivit PA, Ghenadie Andronache, procurorul din cadrul Procuraturii Drochia este învinuit de săvârșirea infracțiunii de eschivare a conducătorului mijlocului de transport de la testarea alcoolscopică, în vederea stabilirii stării de ebrietate și a naturii ei.

La data de 11 decembrie 2021, Andronache a fost implicat într-un accident rutier în timp ce se deplasa pe o stradă din raionul Nisporeni. În cadrul documentării accidentului rutier, din motivul că, asupra procurorului vizat persista bănuiala rezonabilă că a condus mijlocul de transport în stare de ebrietate, acestuia i-au fost colectate probe biologice de sânge.

Respectiv, în scopul evitării atragerii la răspundere penală, acesta l-a contactat pe Andrei Lesnic, procurorul adjunct al procurorului-șef al Procuraturii raionului Nisporeni, care la rândul său folosindu-se de situația de serviciu și autoritatea sa, l-a determinat pe unul dintre șefii de secție, care era de gardă la acea dată din cadrul IMSP Spitalul raional Nisporeni, să preleveze probe biologice de la o persoană, pe care să le înlocuiască cu probele biologice de sânge luate inițial de la procurorul implicat în accidentul rutier, prin desigilarea ambalajului în care acestea au fost împachetate.

Acțiunile procurorilor vizați, au fost investigate și de către Inspecția procurorilor în cadrul unor anchete disciplinare, prin prisma comiterii unei abateri disciplinare.

Inspecția procurorilor a transmis materialele la Colegiul de disciplină și etică din subordinea Consiliului Superior al Procurorilor, unde la moment se află în proces de examinare, nefiind emisă o decizie referitor la cazurile sesizate.

Mai mult ca atât, la demersul Procurorului General interimar, Consiliul Superior al Procurorilor a emis acordul cu privire la suspendarea din funcția a procurorului de la Drochia. Respectiv în privința procurorului de la Nisporeni, Consiliul Superior al Procurorilor, încă nu s-a expus, demersul dat fiind amânat pentru ședința următoare.

PG a inițiat proces penal, după ce procurorul Ghenadie Andronache, aflat în stare de ebrietate, a fost implicat într-un accident rutier produs la Nisporeni