Principală  —  IMPORTANTE   —   Procurorul care a candidat pentru…

Procurorul care a candidat pentru funcția de șef al PA a cerut numirea unui alt conducător al grupului de urmărire penală în dosarul „frauda bancară”

Sursa foto: TV8

Procurorul anticorupție Octavian Iachimovschi a expediat un demers procurorului general interimar, Dumitru Robu, prin care a solicitat numirea unui alt conducător al grupului de urmărire penală în dosarul „frauda bancară”. Informația a fost confirmată pentru Ziarul de Gardă de către procurorul general interimar.

Dumitru Robu a declarat că motivul invocat de procuror este faptul că se află în „imposibilitate de a conduce în continuare grupul de urmărire penală”.

Solicitat de ZdG, acuzatorul de stat nu a comentat decizia.

Octavian Iachimovschi a ajuns procuror în cadrul Procuraturii Anticorupție pe 14 iunie 2011. Anterior, el a deținut funcția de adjunct interimar al PA.

Octavian Iachimovschi este procurorul care a obținut condamnarea judecătorului Gheorghe Popa, reţinut în flagrant de către ofiţerii Centrului Naţional Anticorupţie (CNA) şi procurori cu 200 de dolari în toamna anului 2013.

În aprilie 2022, Iachimovschi a candidat la funcția de șef al Procuraturii Anticorupție.

În luna iunie curent, într-un răspuns la o solicitare de informație a ZdG, procurorul anticorupție Octavian Iachimovschi, care conducea grupul de urmărire penală în dosarul „frauda bancară”, ne-a comunicat faptul că în privința lui Ilan Șor a fost completată ordonanța de punere sub învinuire și el este învinuit pe 9 capete de acuzare în acest dosar.

Tot el ne-a comunicat faptul că Procuratura Anticorupție a solicitat extrădarea fostului lider al PDM Vladimir Plahotniuc în iunie 2020, atunci când fostul lider democrat a fost localizat în SUA și, respectiv, în septembrie 2020, în perioada când acesta a fost identificat în Turcia, însă, răspunsuri la aceste cereri din ambele state nu au parvenit în adresa autorităților de la Chișinău.