Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Procurora anticorupție care a condus…

Procurora anticorupție care a condus urmărirea penală în dosarul Laundromat, suspendată din funcție

Captură de ecran/Privesc.eu

Procurora anticorupție Mirandolina Sușițcaia a fost suspendată din funcție. Decizia a fost luată vineri, 17 noiembrie, de către Consiliul Superior al Procurorilor (CSP), care a admis demersul procurorului general interimar Ion Munteanu de eliberare a acordului privind suspendarea din funcție, după mai multe ședințe în care examinarea subiectului a fost amânată.

Unul dintre membrii CSP a formulat o opinie separată, a anunțat președinta Consiliului Angela Motuzoc, fără a spune despre cine este vorba.

Sușițcaia este cercetată penal pentru îmbogățire ilicită și abuz de serviciu.

„Procurorii Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate (PCCOCS) investighează acțiunile procurorului din cadrul Procuraturii Anticorupție, Mirandolina Șușițcaia, într-o cauză penală pornită în anul 2022. Aceasta a fost pornită pe faptul îmbogățirii ilicite și abuzului de serviciu, iar actualmente au loc mai multe acțiuni de urmărire penală, care implică și aportul Agenției de Recuperare a Bunurilor Infracționale a Centrului Național Anticorupție (CNA). Alte amănunte nu pot fi comunicate în acest stadiu al investigațiilor, iar persoana vizată beneficiază de prezumția nevinovăției, potrivit legii”, anunțat în luna iulie PCCOCS, conform realitatea.md.

Mirandolina Suşiţcaia a condus grupul de urmărire penală pe dosarul „Laundromat”. În octombrie 2021, acesteia i-au fost restrase dosarele în care este vizat controversatul om de afaceri Veaceslav Platon, printr-o ordonanță a procurorului general interimar, Dumitru Robu.

„Au fost anumite dubii referitor la investigațiile pe care le-a făcut. Totodată, aparițiile în mass-media a unor întâlniri dubioase cu anumite personaje din dosar. Asta a pus la îndoială obiectivitatea și imparțialitatea dumneaei la efectuarea urmăririi penale pe aceste dosare. Din aceste considerente s-a decis să-i fie retrase dosarele ce țin de Veaceslav Platon și Laundromat”, a declarat pentru Ziarul de Gardă procurora responsabilă de comunicarea cu mass-media a Procuraturii Generale (PG), Mariana Cherpec.

Procurorul general interimar a semnat și un ordin prin care procurora anticorupție Mirandolina Suşiţcaia a fost delegată în cadrul unei subdiviziuni a PG.

ZdG relata în octombrie 2020 că Procuratura Anticorupție a decis să-i scoată de sub urmărire penală pe judecătorii anchetați pentru complicitate la spălarea de bani în dosarul „Laundromat”. Ordonanțe în privința acestora au fost emise încă în luna septembrie, semnate de Mirandolina Sușițcaia, dar deciziile nu au fost anunțate public de către organele procuraturii.