Principală  —  IMPORTANTE   —   Procuratura Generală a venit cu…

Procuratura Generală a venit cu o reacție după ce în presa rusă a apărut un articol în care este vizat Alexandr Stoianoglo

Reprezentanții Procuraturii Generale (PG) au venit cu o reacție vineri, 16 aprilie, după ce în presa rusă a apărut o știre în care este vizat procurorul general Alexandr Stoianoglo.

Într-un articol publicat vineri, 16 aprilie, pe lenta.ru, jurnaliștii ruși scriu că Procurorul General al R. Moldova, Alexandru Stoianoglo, este suspectat de spălarea banilor rusești.

„Inga Grigoriu, deputata Platformei DA, a solicitat ca procurorul general, Alexandr Stoyanoglo, să fie demis temporar din funcție din cauza unei anchete publicate la începutul lunii aprilie în presa ucraineană. Deputata a expediat din nou la în adresa președintelui Consiliului Suprem al Procurorilor (CSP) o cerere de suspendare a lui Stoianoglo din funcție și de a începe o anchetă penală”, se arată în articolul apărut în presa rusă.

În acest sens, reprezentanții Procuraturii Generale de la Chișinău au emis un comunicat prin care au anuțat că nu vor comenta pe marginea acestui caz.

Procuratura a anticipat și a preîntîmpinat din start societatea că odata cu avansarea în anchete, vom fi supuși atacurilor și presiunilor din partea celor care au deservit grupuri de interese și au fost implicați în mușamalizările anterioare pe dosare de rezonanță. (…) Este o reacție firească de autoapărare prin deplasarea accentelor și deturnarea atenției publicului. Procuratura nu va răspunde și nu va participa la campaniile toxice și mincinoase, lansate împotriva instituției”, se arată în comunicatul emis de către PG. 

Președinta Comisiei parlamentare de anchetă „Laundromat”, Inga Grigoriu, a depus o sesizare îl legătură cu suspendarea lui Alexandr Stoianoglo din funcția de procuror general și desemnarea unui procuror care să-l cerceteze penal pe Stoianoglo. Atunci, PG a respins sesizarea din motive că documentul expediat de către deputata Platformei DA reflectă informații dintr-un articol publicat de presa ucraineană.

Reacția PG după ce președinta Comisiei „Laundromat” a cerut suspendarea lui Alexandr Stoianoglo din funcția de procuror general: „Fie acționează din necunoaștere, fie este ghidată de persoane care reprezintă anumite grupuri de interese…”

După ce Procuratura Generală (PG) a anunțat marți că demersul prin care președinta Comisiei parlamentare de anchetă „Laundromat”, Inga Grigoriu, a solicitat suspendarea lui Alexandru Stoianoglo din funcția de procuror general a fost expediat către Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS), dar nu către Consiliul Superior al Procurorilor (CSP), Girgoriu a anunțat astăzi, 14 aprilie, că a expediat în acest sens un demers și către CSP.

DOC/ Inga Grigoriu se adresează și la CSP cu solicitarea de a-l suspenda pe Stoianoglo, după ce PG a anunțat că prima ei sesizare în acest sens a fost expediată către PCCOCS

Anterior, PG a venit cu o reacție în legătură cu informațiile apărute în presa ucrainenă, dar și la acuzațiile aduse de șeful suspendat al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, către familia procurorului general Alexandr Stoianoglo.

Procurorul-șef suspendat al Procuraturii Anticorupție (PA), Viorel Morari, a declarat anterior că „sunt mai multe motive serioase” pentru care procurorul general, Alexandr Stoianoglo, nu întreprinde nicio acțiune împotriva controversatul om de afaceri Veaceslav Platon.

Viorel Morari a menționat că, în urma unor cercetări efectuate, a descoperit că există mai multe conexiuni de afaceri între familia șeful Procuraturii Generale (PG), Alexandr Stoionaglo și fostul deputat Veaceaslav Platon, acuzațiile fiind respinse de către PG.