Principală  —  IMPORTANTE   —   Procesul contravențional împotriva președintei CSP,…

Procesul contravențional împotriva președintei CSP, Angela Motuzoc, a fost încetat. A intervenit termenul de prescripție

Procesul contravențional împotriva președintei Consiliului Superior al Procurorilor, Angela Motuzoc, a fost încetat. Ea a fost cercetată pentru depăşirea atribuţiilor de serviciu, ca urmare a unei plângeri depuse pe numele ei de către fosta deputată a Platformei Demnitate și Adevăr, Inga Grigoriu.

Grigoriu a depus o sesizare la CSP, la 28 iulie 2021, în vederea examinării acțiunilor procurorului general, Alexandr Stoianoglo, în prezent suspendat din funcție, după ce acesta a renunțat la învinuirile aduse lui Veaceslav Platon. Fosta deputată a solicitat atunci desemnarea unui procuror pentru examinarea acestor fapte prin prisma Codului de procedură penală.

La 26 august 2021, într-un răspuns semnat de președinta CSP, Angela Motuzoc, fostei deputate i se explică faptul că renunțarea la învinuire poate fi examinată doar de instanța de judecată, fără ca sesizarea să fie examinată în cadrul ședinței CSP.

Ca urmare, în decembrie 2021, Centrul Național Anticorupție a pornit un dosar contravenţional pentru depăşirea atribuţiilor de serviciu pe numele preşedintei CSP, Angela Motuzoc.

CNA a pornit un dosar contravenţional pentru depăşirea atribuţiilor de serviciu pe numele preşedintei CSP, Angela Motuzoc

Totuși, instanța de judecată a constatat că faptele imputate președintei CSP s-au prescris și a decis încetarea procesului contravențional. Hotărârea a fost pronunțată de judecătorul Dorin Munteanu, de la Judecătoria Chișinău.

Din materialele cauzei, instanța de judecată a stabilit că, faptele pretins a fi contravenții s-au consumat în perioada anului 2021, astfel că, la data examinării cauzei contravenționale instanța de judecată consideră că a intervenit și prescripția pentru o eventuală tragere la răspundere contravențională a cet. Motuzoc Angela, circumstanță care la fel servește ca temei de încetare a procesului contravențional”, se arată în hotărârea Judecătoriei Chișinău, din 17 februarie 2023.

De asemenea, instanța a mai constatat că învinuirile aduse Angelei Motuzoc nu ar constitui contravenții.

„Reiterând cele enunțate supra, instanța de judecată constată că, acordarea unor răspunsuri cu caracter informativ și nu decizional, cum eronat a constatat agentul constatator, nu încalcă careva drepturi petiționarilor, or informația furnizată prin aceste răspunsuri nu încalcă în careva mod drepturile și/sau interesele acestora. În timp ce numirea pe ordinea de zi a ședințelor CSP și examinarea pe fond a petițiilor în cauză, nefiind partea a atribuțiilor cet. Motuzoc Angela dar a altor structuri a CSP-ului, care deși mai târziu, la alte dăți decât cele la care sperau petiționarii, totuși au fost puse pe ordinea de zi pentru examinare.


Instanța de judecată conchide că, președintele Consiliului Superior al Procurorilor, în speță, nu s-a substituit Consiliul Superior al Procurorilor, nu a acționat prin preluarea atribuțiilor caracteristice lucrărilor în plen, dar a procedat în vederea menținerii coordonatelor stabilite de Lege de asigurare a uniformității ordinii juridice.


Astfel, atât procesul contravențional ce o vizează pe Motuzoc Angela, cât și aprecierile formulate de către agentul constatator precum că Președintele Consiliului Superior al Procurorilor nu era în drept să dea un răspuns explicativ la o adresare ce conținea o confuzie juridică evidentă, nefiind depășite limite ale atribuțiilor stabilite de lege, de fapt reprezintă o intervenție în separația și colaborarea puterilor și împiedică dreptul de a-și exercita mandatul”, se arată în hotărârea Judecătoriei Chișinău.