Poziția CSM la știrea ZdG despre înregistrarea audio a ședințelor de judecată

În articolul „Infografic, doc // Justiție „confidențială” de 260 000 USD „cum nu se înregistrează audio ședințele”, publicat pe pagina online a  Ziarului de Gardă la 21 ianuarie au fost prezentate mai multe date din Fișa Statistică a Judecătoriilor, resursă informațională publică, amplasată pe site-ul Consiliul Superior al Magistraturii (CSM). Informațiile  se conțin în tabelele și infograficele publicate pe platforma on-line http://statistica.justice.md/app/reports/rate-recordings-hearings. Ulterior, într-o Notă informativă întocmită de Inspecția Judiciară a CSM, instituția a negat și a calificat „eronată” informația prezentată în știrea ZdG, precizând că, de fapt, toate ședințele de judecată sunt înregistrate, iar rapoartele lunare  în acest sens sunt publicate de către Agenția de administrare a instanțelor judecătorești.  Solicitat în mod repetat de ZdG, șeful IJ a recunoscut ca datele din sistemul public ar fi incorecte, și afirmă că jurnaliștii dar și cetățenii trebuie să le verifice înainte de a le folosi.

Contactat de ZdG, Nicolae Clima, șeful Inspecției Judiciare, a explicat că datele conținute de Fișa Statistică a Judecătoriilor nu sunt actualizate, din cauza lucrărilor de reconfigurare a Programului Integrat de Gestionare a Dosarelor (PIGD). Clima admite că informațiile de platforma CSM-ului conțin date incorecte, însă afirmă că Ziarul de Gardă, instituție care scrie despre justiție, nu trebuia să creadă în acele date statistice și trebuia să le verifice înainte de a le publica.

În articolul publicat doar pe pagina zdg.md s-a făcut trimitere anume la această resursă informativă, statistica.justice.md, promovată inclusiv pe site-ul Consiliului Superior al Magistraturii, www.csm.md. Pe acesta site nu se găsesc nformații precum că datele (inclusiv pentru anul 2016) nu ar fi reale sau că există o problemă de actualizare.  Aceste informații sunt disponibile și astăzi, pentru toți cetățenii R. Moldova, iar informațiile despre neînregistrarea audio a ședințelor de judecată prezintă, în continuare, cifre incorecte. 

Conform art. 12. alin. (5) din Legea Nr. 76 cu privire la reorganizarea instanțelor judecătorești Centrul de Telecomunicații Speciale în coordonare cu Ministerul Justiției și Agenția de Administrare a Instanțelor Judecătorești, asigură configurarea în modul corespunzător a Programului Integrat de Gestionare a Dosarelor (PIGD).

În prezent Centrul de Telecomunicații Speciale (CTS) efectuează lucrări de reconfigurare a Programului Integrat de Gestionare a Dosarelor (PIGD) care presupune migrări de date pe alte servere. Aceste activități influențează direct asupra funcționării și datelor prezentate în Fișa statistică web al instanțelor judecătorești, care este parte componentă a Programului Integrat de Gestionare a Dosarelor (PIGD). Din acest motiv, la momentul actual Fișa statistică web a instanțelor judecătorești nu conține date statistice reale privind rata ședințelor de judecată înregistrate audio”, se arată în Nota Informativă a Inspecției Judiciare.

Drept răspuns la solicitarea CSM privind dezmințirea informației prezentate în baza Fișei Statistice a Judecătoriilor, deoarece „nu corespunde realității și duce în eroare opinia publică”, ZdG publică rapoartele care reflectă procentajul înregistrării audio a ședințelor de judecată pe parcursul anului 2016, care arată că, de fapt, toate ședințele de judecată sunt înregistrate audio.

Ziarul de Gardă își cere scuze de la cititori și de la instituțiile vizate  pentru că, utilizând date publice, a creat confuzii în știrea publicată, însă atrage atenția CSM-ului să șteargă sau să corecteze pe site-ul statistica.justice.md, promovat pe pagina online a CSM , informația despre înregistrarea audio a ședințelor de judecată, care induce în eroare opinia publică, oferind cifre INCORECTE. 

Vedeți mai jos și comunicatul de presă remis de CSM la acest subiect.

La 31 ianuarie 2017, în ședință publică, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a examinat Nota informativă a Inspecției judiciare din subordinea Consiliului Superior al Magistraturii, referitor la informațiile publicate de către Zdg în articolul ”Infografic, doc // Justiție „confidențială” de 260 000 USD. Cum nu se înregistrează audio ședințele” și a solicitat dezmințirea informației respective, deoarece nu corespunde realității și duce în eroare opinia publică.

În vederea asigurării calității actului de justiție, a eficienței sistemului judecătoresc, a distribuției echitabile a sarcinilor între instanțele judecătorești noi formate, a utilizării eficiente a fondurilor publice, precum și în vederea creării premiselor pentru specializarea judecătorilor, Consiliul Superior al Magistraturii în colaborare cu Ministerul Justiției și Agenția de Administrare a Instanțelor Judecătorești întreprind acțiuni privind implementarea prevederilor Legii Nr. 76 din 21.04.2016 cu privire la reorganizarea instanțelor judecătorești, publicată în data de 01.07.2016 în Monitorul Oficial Nr. 184-192, art. Nr: 387, cu data intrării în vigoare la 01.07.2016.

Conform art. 12. alin. (5) din Legea Nr. 76 cu privire la reorganizarea instanțelor judecătorești, Centrul de Telecomunicații Speciale în coordonare cu Ministerul Justiției și Agenția de Administrare a Instanțelor Judecătorești, asigură configurarea în modul corespunzător a Programului Integrat de Gestionare a Dosarelor (PIGD).

În prezent Centrul de Telecomunicații Speciale (CTS) efectuează lucrări de reconfigurare a Programului Integrat de Gestionare a Dosarelor (PIGD), care presupune migrări de date pe alte servere. Aceste activități influențează direct asupra funcționării și datelor prezentate în Fișa statistică web al instanțelor judecătorești, care este parte componentă a Programului Integrat de Gestionare a Dosarelor (PIGD). Din acest motiv, la momentul actual, Fișa statistică web a instanțelor judecătorești nu conține date statistice reale privind rata ședințelor de judecată înregistrate audio.

Totodată, Consiliul Superior al Magistraturii informează că, începând cu luna iunie 2013, în cadrul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) sunt colectate și analizate lunar date statistice privind numărul ședințelor de judecată planificate, desfășurate și numărul ședințelor de judecată care au fost înregistrate audio în fiecare instanță și sunt elaborate rapoarte privind înregistrarea audio a ședințelor de judecată în instanțele judecătorești din Moldova.

Rapoartele menționate conțin informații extrase din Programul Integrat de Gestionare a Dosarelor (PIGD) și prezentată de Centrul de Telecomunicații Speciale (CTS) pentru fiecare lună. Rapoartele privind înregistrarea audio a ședințelor de judecată în instanțele judecătorești din Moldova sunt publicate pe pagina web al Agenției de administrare a instanțelor judecătorești, compartimentul [RAPOARTE].

Consiliului Superior al Magistraturii apreciază afirmaţiile menţionate fiind de natură să producă un impact negativ asupra credibilităţii activității sistemului judecătoresc al Republicii Moldova, cu consecinţa afectării independenţei şi imparţialităţii magistraţilor, deoarece în acest articol, sunt menționate date eronate, referitor la datele statistice a judecătoriilor din Republica Moldova.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

1 comentariu

  1. ivancelgroaznic

    Ca de obicei se apara unii pi altsi. Ei nu vr recunoashte niciodat ca nu sint corectsi shi fac zhoku oligarhilor. Aice trebe legislatsie shi raspundere europeana, ca sa dea rezultat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *