Principală  —  IMPORTANTE   —   Popenco pleacă de la Procuratura…

Popenco pleacă de la Procuratura Anticorupție la o lună după ce a fost detașat de Harunjen

Foto: sputnik.md

La o lună, de când a fost delegat la Procuratura Anticorupție (PA), de către fostul șef al PG, Eduard Harunjen, procurorul Adrian Popenco revine la Procuratura municipiului Chișinău.

Astăzi, 6 august, procurorul general interimar, Dumitru Robu, a semnat un ordin prin care lui Adrian Popenco „i-a fost sistată delegarea în cadrul Procuraturii Anticorupție” și acesta a fost „reîncadrat” în Procuratura municipiului Chișinău.

Informația a fost confirmată pentru Ziarul de Gardă de procurora Maria Vieru. Potrivit spuselor acesteia, ordinul a fost semnat de Dumitru Robu, după ce un demers, în acest sens, a fost înaintat de Adrian Popenco.

Contactat în prima parte a zilei, șeful interimar al Procuraturii Anticorupție, Eduard Varzar, a declarat că nu cunoaște despre existența unui asemenea ordin și nu a fost informat despre această modificare.

Adrian Popenco, care din 2017 ocupă funcția de adjunct al procurorului-șef al Procuraturii municipiului Chișinău, a fost delegat la PA, în calitate de șef-adjunct, la 5 iulie 2019, de către fostul procuror general Eduard Harunjen.

Eduard Harunjen declara la 5 iulie pentru ZdG că l-a delegat pe Popenco la PA la solicitarea lui Eduard Varzar, în legătură cu volumul mare de muncă.

„În legătură cu faptul că și Adriana Bețișor și-a depus sistarea interimatului, pentru că au mai fost niște plecări din rândul procurorilor, dar și pentru că volumul de lucru crește în legătură cu ultimele solicitări și demersuri, acesta a fost numit în funcția respectivă”, declara Eduard Harunjen, acum o lună, pentru ZdG.

Întrebat, dacă acum problema volumului mare de muncă a fost soluționată, de vreme ce Popenco pleacă de la PA, Eduard Varzar a declarat că „PA a avut, are și va avea un volum mare de muncă și în viitoul apropiat”.

Adrian Popenco este procurorul care l-a audiat pe Ilan Șor în 2015, după ce acesta a depus un autodenunț împotriva lui Vlad Filat și cel despre care ex-premierul a declarat recent că în biroul său i-a fost organizată, tot în 2015, o întâlnire cu Vlad Plahotniuc.

Anterior, în 2013, Adrian Popenco a exercitat funcția de adjunct al procurorului-șef al Procuraturii Anticorupție, după care a exercitat și funcția de procuror interimar anticorupție.