Principală  —  IMPORTANTE   —   Petru Merineanu, cumnatul fostului președinte…

Petru Merineanu, cumnatul fostului președinte socialist al R. Moldova Igor Dodon, care a încercat să înghită o recipisă, rămâne în arest preventiv. Magistrații Curții de Apel au menținut decizia primei instanțe

Petru Merineanu, cumnatul fostului președinte socialist Igor Dodon, care a încercat să înghită o recipisă, rămâne în arest preventiv în Penitenciarul nr.13. Magistrații Curții de Apel Chisinau au respins solicitarea parții apărării și au menținut decizia primei instanțe de plasare în arest preventiv pe un termen de 30 zile.

Informația a fost confirmată pentru Ziarul de Gardă de către de către Mariana Cherpec, procuror responsabil de comunicare din cadrul Procuraturii Generale.

„În rezultatul examinării recursului asupra aplicării arestului preventiv în privința celei de a doua persoana, vizata în dosarul ex-Președintelui tarii, magistrații Curții de Apel Chișinău au respins solicitarea parții apărării și au menținut decizia primei instanțe de plasare în arest preventiv pe un termen de 30 zile”, anunță Mariana Cherpec.

Procurorii anticorupție au descins marți, 24 mai, cu percheziții la mai multe locații care aparțin familiei fostului președinte al R. Moldova, Igor Dodon. Tot marți, Igor Dodon și încă o persoană au fost reținuți pentru 72 de ore, în timpul percheziţiilor fiind descoperite sume mari de bani şi documente, iar cumnatul lui Igor Dodon, Petru Merineanu a încercat să distrugă unele probe, prin înghiţire.

Atunci, în cadrul unui briefing de presă, Elena Cazacov, șefa interimară a Procuraturii Anticorupție (PA), a declarat că una din persoanele, la care au fost efectuate percheziții, a încercat să distrugă înscrisurile care confirmă tranzacțiile cu bunuri imobile ce depășesc suma de 700 de mii de euro. Aceasta nu a oferit niciun nume.

Pe 24 mai, perchezițiile au avut loc la Sadova, la casa părintească și la casa lui Igor Dodon din Chișinău, la baza de odihna din Sadova „Sadovo”, la Molovata, pe malul Nistrului, acolo unde familia lui Dodon a investit într-o altă baza de odihnă, la sediul fundațiilor fostului președinte socialist al R. Moldova, inclusiv la sediul Uniunii de Afaceri Moldo-Rusă, unde Dodon este președinte. 

În cadrul descinderilor, procurorii au depistat bunuri și bani în sumă de zeci de milioane de lei, iar în una din locațiile supuse perchezițiilor au fost depistate peste 600 de mii de lei, 17 mii de euro și 1000 de dolari.  

Procurorii au găsit și o recipisă pe care era indicat că soția lui Igor Dodon a plătit în august 2021, 25 de mii de euro, bani cash, drept arvună pentru utilaj de bucătărie. Ziarul de Gardă a identificat persoana care a semnat această recipisă. Aceasta ne-a oferit detalii despre tranzacție. Urmele duc spre cumnatul ex-președintelui, reținut de procurori în timp ce înghițea o recipisă, și spre o bază de odihnă „all inclusive” de pe malul Nistrului, achiziționată vara trecută.