Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Peste 30.000 de euro falși…

Peste 30.000 de euro falși au fost aduși ilicit în țară

Membrii unei grupări criminale specializate în punerea în circulație a bancnotelor false, au fost reținuți de către angajații Direcției Investigare Fraude Economice a Inspectoratului Național de Investigații și Procuratura Generală. Aceștia urmau să pună în circuit un lot de bancnote false în valoare totală de peste 30.000 de euro.

Presupușii infractori sunt trei tineri din capitală cu vârste cuprinse între 25 și 35 de ani. Activitatea lor a fost documentată în decurs de 9 luni, iar pe 23 martie, curent, aceștia au fost reținuți preventiv pentru 30 de zile.

Potrivit procurorilor, banii au fost confecționați în una dintre țările Uniunii Europene și au fost introduși ilicit pe teritoriul țării noastre. Modalitatea prin care au fost aduse bancnotele false în țară nu a fost încă indentificată, dar se presupune că un fost angajat al Frontierei de Stat ar fi fost complice la infracțiune.
„Bancnotele sunt de o calitate foarte bună, fără contribuția unui specialist este practic imposibil de a determina că sunt false”, a menționat Alexei Bacoș, șeful Direcției de Investigare a Fraudelor Economice din cadrul Inspectoratului General al Poliției, adăugând că bancnote cu asemenea semne de falsificare anterior nu au fost depistate pe teritoriul R. Moldova.

Banii au fost achiziționați de către un agent sub acoperire de la un membru al acestei grupări, reținut pe 22 martie în timp ce acesta îi transmitea ofițerului 20.000 de euro falși. Ulterior au fost reținuți ceilalți doi membri au grupării.

În urma perchezițiilor efectuate la domiciliile suspecților au fost depistate și ridicate mijloace bănești în sumă de 43.000 lei și 240 de euro.

Dacă vinovăția membrilor acestei grupări va fi demonstrată în instanță, aceștia riscă de la 7 la 15 ani de pușcărie.