Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Percheziții în mai multe localități…

Percheziții în mai multe localități din țară, în cauze penale privind facilitarea tranzitului de mărfuri la Postul de inspecție ANSA la frontieră Leușeni – Albița

Imagine - simbol. Sursa foto: Poliția de Frontieră a R. Moldova

Ofițerii Centrului Național Anticorupție (CNA) și Procuratura Anticorupție (PA) au efectuat vineri dimineața, 14 aprilie, 37 de percheziții în mai multe locații din țară, în 20 de cauze penale privind facilitarea tranzitului de mărfuri la Postul de inspecție al Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) la frontieră Leușeni – Albița. Au fost vizați 20 de funcționari ai ANSA, 15 inspectori principali și cinci inspectori superiori. Aceștia urmează să fie cercetați în stare de libertate, potrivit directorului CNA, Iulian Rusu.

Conform datelor preliminare, unii angajații din cadrul Postului menționat sunt bănuiți de admiterea infracțiunilor de corupție în contextul exercitării atribuțiilor funcționale ce se referă la inspecția și controlul produselor alimentare de origine animală și non animală în R. Moldova.

„Au fost pornite 20 de cauze penale pe fapte de corupție sistemică, cu implicarea angajaților Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA). Este vorba despre Postul de inspecție la frontieră Leușeni – Albița. În cele 20 de cauze penale, ofițerii CNA au documentat circa 200 de cazuri de transmitere și primire a mijloacelor financiare, care variau între 100 și 1 000 de lei, pentru a nu verifica în modul corespunzător loturile de marfă, în baza responsabilităților pe care de dețineau acești inspectori.

Au fost efectuate 37 de percheziții, unde au fost vizați 20 de funcționari ai ANSA. Este vorba despre 15 inspectori principali și cinci inspectori superiori. Locațiile ce țin de percheziții au fost în special birourile de serviciu ale acestor funcționari, dar și domiciliile acestora în diferite zone ale țării, centrul, nordul și sudul țării, precum și mijloacele de transport.

În rezultatul efectuării perchezițiilor au fost ridicate 106 mii de lei, 18 mii de euro, 200 de dolari și o sumă nesemnificativă de lei românești. O parte din aceste mijloace financiare au fost depistate chiar în rezultatele perchezițiilor în incinta Postului de inspecție ANSA la frontieră Leușeni – Albița. Au fost ridicate 20 de telefoane mobile și mai multe documente relevante pentru cauzele penale deschise. Toți cei 20 de funcționari ANSA urmează să fie cercetați în stare de libertate, fiind citați de organul de urmărire penală pentru aducerea la cunoștință a ordonanțelor de recunoaștere în calitate de bănuit bănuit în comiterea infracțiunii prevăzute de art. 324 alin.2) și 324 alin. 4) din codul penal – coruperea pasivă”, a declarat directorul CNA, Iulian Rusu.

Șeful CNA a menționat că acțiunile de urmărire penală au avut loc urmare a sesizării depuse de ANSA privitor la faptele admise de către unii inspectorii ai Postului de inspecție la frontieră Leușeni – Albița.

„Conducerea Agenției se disociază de angajații care admit manifestări coruptibile în activitatea lor, precum și reiterează angajamentul de a continua activitatea în spiritul legalității, transparenței, corectitudinii și responsabilității, inclusiv declară toleranța zero la actele de corupție, și comunică despre faptul că va întreprinde toate măsurile ce se impun cu privire la curmarea și combaterea flagelului corupțional în cadrul Agenției, de comun cu organele de ocrotire a normelor de drept”, transmite ANSA.

Persoanele fizice și juridice sunt îndemnate să sesizeze conducerea Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, la adresa de e-mail: info@ansa.gov.md, privitor la orice abatere admisă în procesul examinării cererilor și a petițiilor de către angajații ANSA, pentru a fi investigate în limitele prevederilor legale.

Pe 30 martie 2023, unsprezece angajați ai ANSA au fost reținuți pentru 72 de ore, fiind bănuiți că ar fi perceput plăți ilegale de la diferiți agenți economici pentru facilitarea tranzitului de mărfuri. Cele 11 persoane au fost reținute în urma perchezițiilor efectuate la Postul de Inspecție la Frontiera (PIF) Giurgiulești al ANSA, în cadrul unor dosare, pornite pe fapte de corupere pasivă, anunță CNA.

Șeful Postului de Inspecție la Frontieră (PIF) Giurgiulești al ANSA și șase subalterni au fost plasați în arest la domiciliu, pentru 30 de zile. Față de alți inspectori a fost aplicat controlul judiciar. În privința arestaților la domiciliu, instanța a dispus Biroului de probațiune aplicarea brățării de monitorizare.