Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Șeful Postului de Inspecție la…

Șeful Postului de Inspecție la Frontiera Giurgiulești al ANSA și 10 subalterni, reținuți de CNA într-un dosar de corupție. Reacția Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor

Unsprezece angajați ai Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) au fost reținuți pentru 72 de ore, fiind bănuiți că ar fi perceput plăți ilegale de la diferiți agenți economici pentru facilitarea tranzitului de mărfuri.

Cele 11 persoane au fost reținute pe 30 martie, în urma perchezițiilor efectuate la Postul de Inspecție la Frontiera (PIF) Giurgiulești al ANSA de către ofițerii Centrului Național Anticorupție (CNA) și procurorii din cadrul oficiului Sud al Procuraturii Anticorupție (PA), în cadrul unor dosare, pornite pe fapte de corupere pasivă, anunță CNA.

„Potrivit investigațiilor CNA, angajații PIF Giurgiulești ar fi pretins și acceptat sume de bani, în diferită valută, de la transportatorii de produse de origine animală și vegetală pentru a nu-i supune verificărilor sanitar-veterinare. În schimbul plăților ilicite, funcționarii ar fi facilitat introducerea în țară a diferitor produse în lipsa actelor permisive.

În cadrul acțiunilor operative și de anchetă, a fost documentat șeful PIF Giurgiulești al ANSA, dar și 10 inspectori din subordinea acestuia. Potrivit materialelor acumulate, sumele obținute per tură se ridicau la 15 mii de lei – bani percepuți la posturile de traversare a frontierei de stat Giurgiulești-Reni și Giurgiulești-Galați”, anunță CNA.

Într-o reacție oficial, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor a declarat că „va colabora activ cu organul de urmărire penală în partea ce ține de investigarea angajaților Postului de Inspecție la Frontieră (PIF) Giurgiulești, în strictă conformitate cu prevederile legislației în vigoare”.

„Conducerea Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor se disociază de angajații care admit manifestări coruptibile în activitatea lor, precum și reiterează angajamentul de a continua activitatea în spiritul legalității, transparenței, corectitudinii și responsabilității, inclusiv declară toleranța zero la actele de corupție”, anunță ANSA

Reprezentanții Agenției recomandă persoanelor fizice și juridice să sesizeze ANSA, pe adresa de e-mail: info@ansa.gov.md, la orice abatere admisă în procesul examinării cererilor și a petițiilor de către angajații Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor.

Acțiunile de urmărire penală sunt în desfășurare. Oficiul Sud al Procuraturii Anticorupție conduce ancheta.