Principală  —  IMPORTANTE   —   Penitenciarul nr. 2 Lipcani a…

Penitenciarul nr. 2 Lipcani a atacat cu recurs decizia instanței prin care fostul avocat-vedetă Valerian Mînzat a fost eliberat înainte de termen. Când și-a pierdut licența Mînzat

Juristul din cadrul Penitenciarului nr. 2 Lipcani a atacat cu recurs, în instanța de judecată, decizia Judecătoriei Edineț, sediul Briceni, prin care fostul avocat-vedetă Valerian Mînzat a fost eliberat condiționat înainte de termen din Penitenciarul nr. 2 Lipcani, acolo unde își ispășea pedeapsa într-un dosar de escrocherie.

Într-un comentariu pentru Ziarul de Gardă, Mihail Rotaru, purtătorul de cuvânt al Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP), a declarat că recursul a fost depus pe 14 septembrie, fiind o procedură standard stabilită în momentul în care persoana este eliberată condiționat înainte de termen.

„ (…) Juristul din cadrul Penitenciarului nr. 2 Lipcani a depus recurs referitor la aplicarea articolului 91 – eliberarea condiționată înainte de termen. La fel, pentru condițiile de detenție pe ceea ce au fost scoase 106 zile, la fel, a fost adresare în instanța de judecată cu recurs (…). Per total, el a întrunit toate condițiile: a muncit în cadrul penitenciarului, a mers la programele educative care au fost stabilite obligatoriu pentru ca să îndeplinească planul și, respectiv, cumulul la amnistie la condițiile de detenție și la prevederile articolului 91 le-a îndeplinit și respectiv a fost eliberat, dar cum am spus anterior, este obligația juristului din cadrul penitenciarului ca să depună recurs obligatoriu dacă este vorba de eliberare (…)”, a spus Mihail Rotaru.

Valerian Mînzat a rămas fără licența de avocat, în 2018, printr-un ordin emis de ministrul Justiției de atunci Alexandru Tănase.

Acesta și-a executat pedeapsa începând cu 26 mai 2017, iar sfârșitul termenului era stabilit peste patru ani – pentru 25 mai 2026.

Potrivit surselor ZdG, pedeapsa lui Mînzat a fost redusă din cauza „unor condiții inumane de detenție”, dar și pentru că Mînzat a fost angajat fără remunerare în câmpul muncii.

Valerian Mînzat, ex-angajat al Poliţiei Criminale, a fost condamnat în 2015 la nouă ani de închisoare după ce, în 2009, în urma unei înţelegeri prealabile cu Ion Taran, pe atunci şef al Secţiei investigare a accidentelor rutiere a Comisariatului General de Poliţie, şi cu Dorel Găină, şef al Secţiei asistenţă juridică în cadrul Companiei de asigurări „Moldasig”, au înscenat un accident rutier, cu intenţia de a intra în posesia unei sume de bani de la companie. La 5 aprilie 2017, după opt ani de la infracțiune, timp în care Mânzat nu a stat nicio zi după gratii, judecătorii de la Curtea de Apel au menținut hotărârea instanței de fond prin care Mânzat este trimis în închisoare pentru nouă ani.

Încătușarea lui Mânzat nu a avut loc decât peste aproape două luni. Sâmbătă, 27 mai, polițiștii au pus în aplicare sentința în privința avocatul-vedetă cunoscut opiniei publice pentru viaţa luxoasă etalată pe reţelele de socializate.

În decizia motivată a magistraților Xenofon Ulianovschi, Svetlana Balmuș și Ion Secrieru, făcută publică, este descris în lux de amănunte planul prin care a fost săvârșită infracțiunea. La trei zile după citirea hotărârii motivate, decizia Curții de Apel a fost atacată în instanța supremă.

ZdG a scris anterior despre acest dosar, dar şi despre faptul că avocatul Valerian Mânzat, cel care i-a dăruit soţiei sale un automobil de model Porsche în valoare de 45 mii de euro, a fost desemnat de Uniunea Avocaţilor din R. Moldova pentru a participa în calitate de membru cu drept de vot la procesul de Reformă a Justiţiei Penale pentru anii 2011—2016. După asta, Mânzat a fost retras din grupul de lucru.