Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Avocatul-vedetă Valerian Mînzat, condamnat la…

Avocatul-vedetă Valerian Mînzat, condamnat la nouă ani de închisoare, a fost eliberat înainte de termen din Penitenciar

Condamnat la nouă ani de detenţie în 2015, avocatul-vedetă Valerian Mînzat a fost eliberat condiționat înainte de termen din Penitenciarul nr. 2 Lipcani, acolo unde își ispășea pedeapsa într-un dosar de escrocherie.

Potrivit informațiilor prezentate pe portalul instanțelor, în urma deciziei magistraților de la Judecătoria Edineț, sediul Briceni, din 7 septembrie, solicitarea lui Valerian Mînzat privind amnistierea a fost admisă.

Valerian Mînzat a rămas fără licență de avocat în 2018, printr-un ordin emis de ministrul Justiției.

_tmp_1-22100491-28-21 ji-13072022-1 by Ziarul de Gardă on Scribd

Acesta și-a executat pedeapsa începând cu 26 mai 2017 iar sfârșitul termenului era stabilit peste patru ani – pentru 25 mai 2026.

Potrivit surselor ZdG, pedeapsa avocatului-vedetă a fost redusă din cauza „unor condiții inumane de detenție”, dar și pentru că Mînzat a fost angajat fără remunerare în câmpul muncii.

Valerian Mînzat, ex-angajat al Poliţiei Criminale, a fost condamnat în 2015 la nouă ani de închisoare după ce, în 2009, în urma unei înţelegeri prealabile cu Ion Taran, pe atunci şef al Secţiei investigare a accidentelor rutiere a Comisariatului General de Poliţie, şi cu Dorel Găină, şef al Secţiei asistenţă juridică în cadrul Companiei de asigurări „Moldasig”, au înscenat un accident rutier, cu intenţia de a intra în posesia unei sume de bani de la companie. La 5 aprilie 2017, după opt ani de la infracțiune, timp în care Mânzat nu a stat nicio zi după gratii, judecătorii de la Curtea de Apel au menținut hotărârea instanței de fond prin care Mânzat este trimis în închisoare pentru nouă ani.

Încătușarea lui Mânzat nu a avut loc decât peste aproape două luni. Sâmbătă, 27 mai, polițiștii au pus în aplicare sentința în privința avocatul-vedetă cunoscut opiniei publice pentru viaţa luxoasă etalată pe reţelele de socializate.

În decizia motivată a magistraților Xenofon Ulianovschi, Svetlana Balmuș și Ion Secrieru, făcută publică, este descris în lux de amănunte planul prin care a fost săvârșită infracțiunea. La trei zile după citirea hotărârii motivate, decizia Curții de Apel a fost atacată în instanța supremă.

ZdG a scris anterior despre acest dosar, dar şi despre faptul că avocatul Valerian Mânzat, cel care i-a dăruit soţiei sale un automobil de model Porsche în valoare de 45 mii de euro, a fost desemnat de Uniunea Avocaţilor din R. Moldova pentru a participa în calitate de membru cu drept de vot la procesul de Reformă a Justiţiei Penale pentru anii 2011—2016. După asta, Mânzat a fost retras din grupul de lucru.

Istoria condamnării avocatului-vedetă, Valerian Mânzat