Oficial/ Numele judecătorilor „înlăturați” și „revocați” din funcții de CSM

Nota informativă a unui judecător a generat înlăturarea și revocarea din funcții a opt magistrați, până la verificarea informației de către Inspecția judiciară din cadrul Consiliul Superior al Magistraturii (CSM).

Subiectul a fost examinat de CSM în ședință închisă.

Potrivit informației făcute publice de CSM, președintele Curții Supreme de Justiție (CSJ), Ion Druță, „a fost înlăturat de la exercitarea funcției administrative în cadrul CSJ, „până la rămânerea definitivă a hotărârii emise în baza informației prezentate de judecător”. Interimatul funcției de președinte al CSJ va fi asigurat de Tatiana Vieru, vicepreședinta Colegiului civil, comercial și de contencios administrativ al instituției.

Prin aceeași decizie, plenul CSM „a înlăturat” din funcție președintele Judecătoriei Chișinău Radu Țurcanu și vicepreședinții Corneliu Guzun, Dorin Dulghieru, Ghenadie Pavliuc și Vitalie Stratan.

Interimatul funcției de președinte al Judecătoriei Chișinău, dar și celei vicepreședinte al instanței, pentru sediul Buiucani, va fi asigurat de Stella Bleșceaga.

Celelalte funcții de vicepreședinte interimar al Judecătoriei Chișinău vor fi exercitate de Alexandru Sandu (sediul Ciocana), Viorica Puica (sediul Centru), Viorica Dodon (sediul Rîșcani) și Nicolae Șova (sediul Central)

Din 25 iunie, interimatul funcției de inspector-judecător principal al Inspecției judiciare a CSM va fi asigurată de Ioana Chironeț, după ce Nicolae Clima a fost înlăturat din funcție.

Tot ieri, judecătorul CSJ Oleg Strenioală a fost revocat din funcția de membru al Colegiului de evaluare a performanțelor judecătorilor, fiind anunțat concurs pentru suplinirea funcției respective.

Legea cu privire la statutul judecătorului nu prevede procedura de „înlăturare” a magistraților, ci doar de „suspendare” din funcție.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *