Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   O nouă ședință de judecată…

O nouă ședință de judecată în dosarul Filat

Are loc o nouă şedinţă de judecată pentru examinarea cauzei penale, în care este învinuit ex-premierul Vlad Filat.

Amintim că în perioada 22-23 februarie 2016, co-raportorii Comisiei de monitorizare a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, Valentina Leskaj și Ögmundur Jonásson au efectuat o vizită de documentare în R. Moldova. În urma acestei vizite, raportorii au declarat că procesul de judecată în dosarul fostului premier Vlad Filat este unul de interes public, prin urmare şedinţele ar trebui să se desfăşoare cu uşile deschise, dar nu cum au loc în prezent.

Menționăm că la15 octombrie, liderul PLDM a rămas fără imunitate de deputat, după ce procurorul general, Corneliu Gurin, a solicitat acest lucru în cadrul ședinței Parlamentului. Pentru aceasta au votat 79 de aleși ai poporului. Procurorul general a cerut ridicarea imunității în baza autodenunțului primarului orașului Orhei, Ilan Shor care susține că i-ar fi oferit mită în valoare de 250 de milioane de dolari SUA.

Ulterior, deputatul Vlad Filat a fost escortat de către ofițerii CNA la sediul instituției unde a fost reținut pentru 72 de ore, iar la 18 octombrie Judecătoria Buiucani i-a aplicat un mandat de arest preventiv pentru 30 de zile. Mai târziu, această decizie a fost menținută de Curtea de Apel Chișinău.