Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Nume noi în sistem, recomandate…

Nume noi în sistem, recomandate de Ministerul Justiției, CNI și CSJ. Cine sunt cei patru magistrați care vor depune jurământul

Patru magistrați urmează să depună jurământul de accedere în profesie în cadrul ședinței din 14 noiembrie a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).  După ce au promovat concursurile pentru fotoliile de judecător, șeful statului a semnat decretele privind numirea acestora în funcții. Decretele au intrat învigoare la 10 noiembrie, când au fost publicate în Monitorul Oficial.

Respectiv,  Alexandru Ceban va activa în calitate de judecător la Judecătoria Chișinău, Rodica Chistruga – la sediul central al Judecătoriei Drochia, Igor Mozgovoi – la sediul central al Judecătoriei Bălți și Cristina Troianovschi – la sediul central al Judecătoriei Orhei.

Cristina Troianovschi a absolvit Institutul Național al Justiției (INJ) în martie 2016 cu o notă medie generală de 9,09. Aceasta are o experiență juridică de patru ani și opt luni. Și-a început activitatea în funcție de specialitate juridică la 1 iulie 2012, în calitate de jurisconsult al SRL „Bristina”.  A ocupat funcția respectivă până în martie 2016. Din aprilie 2016 și până a fi numită judecătoare la Judecătoria Orhei, Cristina Troianovschi a activat drept asistentă judiciară în cadrul acestei instanțe.

În funcția de judecător, Cristina Troianovschi a fost recomandată de:

  • Nicolae Clima, inspector-judecător principal în cadrul Inspecţiei Judiciare a Consiliului Superior al Magistarturii,
  • Nelea Budăi, vicepreşedinta Curţii de Apel Chişinău,
  • Anatol Munteanu, fost viceministru al Justiţiei, în prezent, secretar de stat.

Caracteristicile de personalitate au fost semnate de către:

  • Veronica Cupcea, preşedinta Judecătoriei Orhei,
  • Anatoliu Donciu, fost preşedinte al Comisiei Naţionale de Integritate, doctor în drept și conferenţiar universitar.

Alexandru Ceban și-a început cariera în domeniul juridic cu șase ani în urmă. Între 25 noiembrie 2011 și 25 mai 2013 a efectuat stagiul professional în avocatură în cadrul Biroului Asociat de Avocați „Baieș și Roșca”. În octombrie 2012 a fost numit în funcţia de specialist principal la Judecătoria Botanica, peste patru luni, în februarie 2013, a obținut deja funcția de grefier, iar în octombrie 2013 este promovat  în funcția de asistent judiciar în cadrul aceleiași instanțe. Respectiv, între 13-30 martie curent, Alexandru Ceban a susținut examenul pentru persoanele care candidează la funcţia de judecător în baza vechimii în muncă (5 ani și 5 luni) și a obținut media generală 9,00.

Candidatura lui Alexandru Ceban, la etapa evaluării de către Colegiul pentru selecția și cariera judecătorilor al CSM, este recomandată de mai mulți judecători.

Alexandru Ceban a fost recomandat de:

  • Ion Druță, judecător al Curţii Supreme de Justiţie,
  • Sergiu Băieșu, profesorul universitar, doctorul în drept și decanul facultății de drept USM,
  • Elena Belei, conferențiara universitară, doctora în drept,
  • Tatiana Vieru, vicepreşedinta Curții Supreme de Justiție, președinta Colegiului civil, commercial și de contencios administrative.

„Potrivit acestor acte, Ceban Alexandru este o persoană cu un înalt nivel de pregătire profesională, cu vaste cunoştinţe în domeniul jurisprudenţei Curţii Europene ale Drepturilor Omului cu spirit de initiativă, exemplară, onest, perseverent. Deasemenea la materialele dosarului se menține și Scrisoarea de mulțumire a Asociației Judecătorilor di R Moldova adresată lui Ceban Alexandru”, se arată în Decizia din iunie 2017 a Colegiului pentru selecția și cariera judecătorilor al CSM, prin care candidatura lui Alexandru Ceban este admisă pentru participare la concursul în vederea suplinirii funcțiilor vacante de judecător.

Igor Mozgovoi a susținut examenele la INJ în martie 2016 cu o medie de 8,35. Acesta și-a început activitatea în domeniu cu nouă ani în urmă. Între 2008-2009 a ocupat funcția de grefier la Curtea de Apel Chișinău. Între 2010-2017 a activat în aceiași funcție dar deja la Judecătoria mun. Chișinău. Până în 2013 a fost referent al judecătorului în Colegiul penal al Curții Supreme de Justiție (CSJ). În ultimi patru ani exercită funcția de asistent judiciar în cadrul CSJ.

Igor Mozgovoi a fost recomandat în funcția de judecător de către:

  • judecătorii CSJ: Petru Moraru, Petru Ursachi, Nicolae Gordilă, Ghenadie Nicolaev, Vladimir Timofti, Nadejda Toma și Constantin Alerguș,
  • Oxana Robu, magistrată la Curtea de Apel Chișinău,

Caracteristica de personalitate i-a fost semnată de președintele CSJ, Mihail Poalelungi.

Rodica Chistruga a obținut nota 7,15 în martie curent atunci când a susținut examenul de capacitate în faţa Comisiei de absolvire a Institutului Naţional al Justiţiei.

Rodica Chistruga și-a început activitatea în funcție de specialitate juridică la 9 ianuarie 2008, când a fost numită  în funcția de grefier la judecătoria Bălți, unde a activat până în mai 2013. De atunci și până în prezent, cu o scurtă pauză, Rodica Chistruga activează în calitate de asistent judiciar la judecătoria Bălți.

Rodica Chistruga a fost recomandată în funcție de către Sergiu Gavajuc, adjunct al procurorului-șef al procuraturii Anticorupție, oficiul „Nord”.

Caracteristicile de personalitate ale Rodicăi Chistruga au fost semnate de către:

  • Dumitru Gherasim, președintele Judecătoriei Bălți,
  • Eduard Rățoi, judecătorul Curții de Apel Bălți,
  • Valeriu Pădurari, vicepreședintele Judecătoriei Bălți,
  • Boris Lichii, decanul Baroului de Avocați Bălți – Nord, doctor în drept,
  • Natalia Clevadî, judecătoare a Judecătoriei Chișinău (sediul Râșcani),
  • Oxana Mironov, judecătoare a Judecătoriei Bălți.