Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Motivul lui Dumitru Robu, susținut…

Motivul lui Dumitru Robu, susținut de PSRM și ACUM, de a candida la fotoliul de procuror general interimar

Dumitru Robu, adjunct al procurorului-șef al Procuraturii municipiului Chișinău, susține că și-a depus dosarul la Parlament, pentru funcția de procuror general interimar, cu scopul „de a spori încrederea” în Procuratura Generală.

„Este un singur motiv, de a spori încrederea societății în instituția Procuraturii R. Moldova. Este cea mai de bază motivare a mea”, a declarat pentru ZdG Dumitru Robu, candidatura căruia la fotoliul de procuror general interimar este susținută de fracțiunile PPDA, PAS și PSRM.

Întrebat, dacă consideră că deține cunoștințele și competențele necesare pentru exercitarea acestei funcții, Dumitru Robu a declarat: „o să depun toată străduința mea și toate cunoștințele mele”.

Un proiect de lege privind înaintarea lui Dumitru Robu în funcția de procuror general interimar a fost înregistrat la Parlament ieri, 29 iulie, de către deputații Alexandr Slusari, Igor Grosu și Vlad Bătrâncea. În dimineața zilei de astăzi, 30 iulie, Comisia juridică, numiri și imunități a aprobat un raport pozitiv referitor la candidatura acestuia. Respectiv, aceasta urmează a fi supusă votului în plenul Parlamentului, iar dacă va fi aprobată, un decret privind numirea lui Dumitru Robu în funcția de șef interimar la PG urmează a fi semnat de Igor Dodon.

Sarcina de a desemna un procuror general interimar a revenit Parlamentului după ce vineri, 26 iulie, ședința Consiliului Superior al Procurorilor, în care urma a fi aprobată o candidatură, a eșuat.

La 27 iulie, în zi de sâmbătă, Comisia juridică numiri și imunități a Parlamentului a invitat „persoanele interesate să-și depună dosarele pentru identificarea de către Parlament a unui candidat la funcția de procuror general interimar al R. Moldova” până luni, 30 iulie, ora 17.00. Deși, pretendenților li se cerea să prezinte CV-ul, scrisoarea de motivare și o declarație pe proprie răspundere, Sergiu Litvinenco, președintele Comisiei, a precizat că nu este vorba despre un concurs, dar nu a explicat care este metoda prin care va fi identificată candidatura.

Astăzi, a fost făcută publică lista celor nouă pretendenți care au depus dosarele pentru această funcție: detalii AICI. La scurt timp, Comisia juridică a adoptat raportul referitor la candidatura lui Dumitru Robu, iar Vladimir Țurcan, membrul Comisiei, a explicat pentru ZdG că s-a ajuns la decizia ca fiecare fracțiune să-și exprime susținerea pentru unul dintre cei nouă candidați.

Contactat, deputatul PDM, Sergiu Sîrbu, a negat că fracțiunea din care face parte ar fi fost anunțată despre o astfel de procedură.