Principală  —  IMPORTANTE   —   Maia Sandu spune că Procuratura…

Maia Sandu spune că Procuratura trebuie să investigheze modul în care a fost gestionat cazul lui Igor Dodon: „Domnul vizat de acest caz, dacă crede că este cinstiti, atunci nu are de ce să-și facă griji”

Președinta R. Moldova, Maia Sandu, declară că „procuratura trebuie să investigheze modul în care a fost gestionat cazul” fostului președinte al R. Moldova, Igor Dodon, reținut la 24 mai și plasat în arest la domiciliu pentru 30 de zile, bănuit de corupere pasivă, acceptarea finanțării partidului politic de către o organizație criminală, trădare de Patrie și îmbogățire ilicită. Declarația a fost făcută vineri, 27 mai, după ședința Consiliului Suprem de Securitate (CSS).

Potrivit șefei statului, în acest caz ar trebui să fie investigate inclusiv scurgerile de informații în presă. Maia Sandu crede că explicațiile oferite de procuratură pe acest caz „nu sunt suficiente”.

„Eu cred că în cazul dat procuratura trebuie să investigheze modul în care a fost gestionat acest caz, inclusiv parcursul zilei de marți, dar și ceea ce s-a întâmplat cu o zi înainte, deci, luni. Și doi, sigur că sunt îngrijorătoare scurgerile în presă și cred că explicațiile pe care le-a dat procuratura până la moment nu sunt suficiente pentru mine și pentru cetățeni”, a spus șefa statului.

De asemenea, Maia Sandu speră ca procuratura „să nu facă jocuri politice” deoarece astfel de acțiuni ar duce la discreditarea Procuraturii.

„Sper foarte mult că procuratura nu face jocuri politice nici la indicația cuiva și nici din inițiativă proprie, pentru că orice joc politic, orice abuz, orice încălcare a legii, indiferent dacă vine din presiunea publică sau din alte motive, ar conduce la discreditarea, în continuare, a procuraturii, ar conduce la discreditarea reformelor și la discreditarea parcursului nostru european. Apelul meu este ca Procuratura și celelalte instituții să-și facă lucrul în strică conformitate cu legea”, a mai declarat Maia Sandu.

Cât despre declarațiile lui Igor Dodon precum că, procurorii care se ocupă de dosarul său ar fi ghidați de Ambasada SUA la acceptul președintei țării, Maia Sandu a declarat că nu-i cunoaște pe procurori, iar Igor Dodon, dacă crede că este cinstiti, nu are de ce să-și facă griji.

„Nu-i cunosc pe acești procurori, am aflat despre acest caz din presă. Cel mai important lucru este ca acest caz, de rând cu altele, să se bucure de transparență maximă și procurorii să se ghideze doar de legii. (…) Domnul vizat de acest caz, dacă crede că este cinstiti, atunci nu are de ce să-și facă griji”, a mai spus Sandu.

Socialistul Igor Dodon a fost reținut marți, 24 mai curent, după ce procurorii anticorupție au efectuat zece percheziții, timp de mai bine de zece ore, la mai multe locații deținute de Dodon și rudele lui. Fostul lider al PSRM este bănuit de corupere pasivă, acceptarea finanțării partidului politic de către o organizație criminală, trădare de patrie și îmbogățire ilicită.

Joi, 26 mai, magistrații de la Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, au admis parțial demersul procurorilor, care au solicitat mandat de arestare pentru 30 de zile în izolator pe numele fostului șef de stat și au decis că socialistul Igor Dodon își va petrece următoarele 30 de zile în arest la domiciliu.

Procurorii din grupul de lucru care instrumentează dosarul fostului președinte al R. Moldova Igor Dodon au declarat că au probe suficiente pentru a demonstra că fostul lider al socialiștilor urma să părăsească astăzi teritoriul R. Moldova, iar acesta este unul dintre principalele motive pentru care au solicitat un mandat de arestare pentru 30 de zile pe numele fostului șef de stat.

După decizia magistraților, Igor Dodon a declarat că acesta este „un dosar politic cu scopul de a neutraliza opoziția”: „Consider acest dosar politic, la comanda doamnei Maia Sandu”.