Principală  —  IMPORTANTE   —   Mai mulți procurori anticoruptie, opriți…

Mai mulți procurori anticoruptie, opriți pentru câteva ore pe aeroportul Domodedovo: PG susține ca Stoianoglo a vorbit la telefon cu procurorul general al Rusiei ca sa-i lase sa plece

Foto: tass.ru

Procuratura Generală (PG) anunță că mai mulți procurori din cadrul Procuraturii Anticorupție (PA) și reprezentanți ai Serviciului Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor (SPCSB) au fost opriți, la începutul săptămânii curente, de către ofițerii Serviciului Vamal din Federația Rusă pe Aeroportul Domodedovo. Procuratura generală susține că Alexandr Stoianoglo a vorbit la telefon cu procurorul general al Rusiei, Igor Crasnov, ca să-i lase să plece.

Solicitată de ZdG, purtătoarea de cuvânt a Procuraturii Generale (PG), Maria Vieru, ne-a comunicat că acest caz a avut loc la începutul săptămânii când mai mulți procurori anticorupție și reprezentanți ai Serviciului Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor au efectuat o vizită de lucru în Federația Rusă pentru a investiga un dosar. Potrivit PG, reprezentanții PA și SPCSB au fost opriți pentru câteva ore pe Aeroportul Domodedovo pentru că, potrivit PG, nu ar fi fost coordonate din timp formalitățile cu privire la restricțiile anti-pandemice, necesare pentru intrarea pe teritoriul Federației Ruse.

Într-adevăr, un grup de lucru, format din reprezentanți ai Procuraturii Anticorupție și ai Serviciului Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor s-au deplasat, la începutului acestei săptămâni în Federația Rusă, în contextul investigării unui dosar care însă nu are nicio tangență cu dosarul Laundromat. Deși, colegii din cadrul Comitetului rus de anchetă au fost informați din timp despre această deplasare de serviciu, reprezentanții noștri au fost opriți în timpul controlului pe Aeroportul Domodedovo, pe motiv că nu au fost coordonate în prealabil toate formalitățile legate de restricțiile sanitare anti-pandemice, necesare pentru intrarea pe teritoriul Rusiei”, a declarat Maria Vieru.

În context, reprezentanții Procuraturii Generale susțin că situația a fost remediată după ce Procurorul General, Alexandr Stoianoglo a avut o convorbire directă cu omologul său din Federația Rusă, Igor Crasnov. După convorbire, Procurorul General al Rusiei, Igor Crasnov, a trimis mașina Procuraturii Generale a Rusiei pentru a-i prelua pe membrii grupului de lucru de la Chișinău, susțin reprezentanții Procuraturii.

Responsabilii din cadrul Ambasadei R. Moldova în Federația Rusă au emis miercuri, 14 aprilie, un comunicat de presă prin care au oferit detalii cu privire la procedura de obținere a permisului de ședere pe teritoriul Rusiei pentru cetățenii R. Moldova.