Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Lucrurile se complică. Avocații lui…

Lucrurile se complică. Avocații lui Platon susțin că acesta ARE cetățenia Ucrainei și că a renunțat la cetățenia R. Moldova

Gleb Seghida

„Clientul meu, deja de mai mulți ani este cetățean al Ucrainei”, susține Gleb Seghida, avocatul ucrainean al afaceristului Veacelav Platon, reținut luni seara la Kiev. Afirmația acestuia complică procedura de extrădare a acestuia autorităților din R. Moldova, pentru că în Constituția Ucrainei este menționat că țara nu-și extrădează cetățenii.

platon foto retinere
Reținerea lui Platon

„Clientul meu, Veaceslav Platon a fost reținut la 25 iulie 2016 în centrul orașului Kiev. L-au reținut cu aplicarea forței. Sunt șocat de selectivitatea organelor de drept din Ucraina. Pe zeci de politicieni și deputați corupți ei nu îi pot găsiți, dar decizia instanței de judecată din Moldova o execută în câteva ore. Probabil, noi trebuie să invităm judecătorii moldoveni pentru a petrece reforma în Ucraina?”, scriu, ironic, pe pagina biroului de avocați de pe o rețea de socializare reprezentanții companiei juridice Pravovest, care apără interesele lui Veaceslav Platon în Ucraina.

„Acum, Procuratura Generală susține că Platon este cetățean moldovean, care este căutat de Interpol. Eu pot să neg aceste informații. „Clientul meu, deja de mai mulți ani este cetățean al Ucrainei”, susține Gleb Seghida, avocatul ucrainean al afaceristului Veacelav Platon. Acesta menționează că, pe site-ul Interpol, ieri nu era nicio informație despre faptul că Platon era anunțat în căutare.

„Din acest motiv apare o întrebare de rezonanță. Are măcar o oarecare putere pașaportul ucrainean, dacă el nu apară nici măcar pe teritoriul țării noastre?”, se întreabă Seghida, într-o postare pe site-ul www.obozrevatel.com.

Gleb Seghida
Gleb Seghida

”Pașaportul ucrainesc nu înseamnă nimic – iată în acest mod la noi se vor trage investitorii și oamenii de afaceri, dacă Moldova își apără cetățenii ei mai bine decât Ucraina, care zboară cu viteză maximă spre UE. Multstimate procuror general. Iuri Luțenco, apărați cetățenii Ucrainei de acțiunile arbitrare ale autorităților din Moldova”, mai scriu avocații lui Platon. 

Gleb Saghida susține că Platon este cetățean al Ucrainei din anul 2002 și că acesta s-a dezis de cetățenia R. Moldova și a Federației Ruse din motive personale. „Când a fost deputat în țara vecină, dl Platon a fost obiectul persecuției politice din partea actualei puteri”. Apărătorul afirmă că reținerea lui Platon este o comandă politică, iar Ucraina se pregătește să-și extrădeze un cetățean al ei unei țări străine pentru el. Avocații susțin  că pașaportul prezentat de autoritățile din Ucraina ca fiind fals, de fapt, este unul autentic, iar familia Kobalev, care figurează în act, este familia soției lui Platon. 

n_1503_70149419Apărătorul susține că în momentul reținerii lui Platon au fost admise încălcări. „Cei care au efectuat operațiunea chiar au confiscat bunurile mele personale. Încă în timpul reținerii le-am spus celor de la SBU și PG că dl Platon are cetățenia Ucrainei. Ei au ignorat acest fapt”, susține Saghida, care precizează că speră ca autoritățile vor conștientiza până la urmă că ei sunt pe cale să ofere unui stat străin propriul cetățean.

ZdG precizează că Veaceslav Platon a fost reținut luni seara, la Kiev, după ce, luni dimineața, autoritățile de la Chișinău au anunțat că acesta este învinuit în dosarul privind fraudarea Băncii de Economii, de unde ar fi primit credit neperformante în sumă de 800 milioane de lei. Pe numele lui a fost eliberat mandat de arest pentru 30 de zile și anunțat în căutare generală și internațională.

La câteva ore de la reținerea sa, Platon declara pentru ZdG că se află în Ucraina, precizând că dosarul său ar fi o răfuială pusă la cale de Vladimir Plahotniuc.

„Nimeni și nici­o­dată nu m-a invi­tat la audi­eri, deși mulți cunosc numă­rul meu de tele­fon. Totul a fost făcut în grabă. Pla­ho­t­niuc a aflat că eu am ofe­rit mai multă infor­ma­ție des­pre fur­tul mili­ar­du­lui orga­ne­lor de drept din mai multe țări și des­pre multe alte ile­ga­li­tăți comise de el. De aceea, con­si­der că acest dosar este unul fabri­cat, bazat pe unele decla­ra­ții făcute de Ilan Șor și ghi­dat de Vlad Pla­ho­t­niuc. Sunt de acord să fiu audiat de către pro­cu­rori prin inter­me­diul unei con­fe­rințe video, care să fie înre­gis­trată și la care jur­na­liș­tii să aibă acces liber… Însă, con­si­der că pro­cu­ro­rii nu vor vrea ast­fel de audi­eri, pen­tru că ceea ce se întâm­plă acum este doar pen­tru binele lui Vlad Pla­ho­t­niuc, con­form pla­nu­lui său, Și ceea ce el face acum este un alt dosar poli­tic”, spunea Pla­ton.

„Eu sunt mar­to­rul care poate povesti, în cele mai mici deta­lii, cine se face vino­vat de acest furt, cum a avut loc și cine bene­fi­ci­ază pe seama aces­tor bani?… Da, recu­nosc, am pri­e­te­nit mulți ani cu Șor și am cola­bo­rat cu Pla­ho­t­niuc, de aceea acum ei mă leagă de fur­tul din sis­te­mul ban­car, însă, mare noroc a fost atunci când în febru­a­rie 2014 am decis să plec din Mol­dova din cauza neîn­țe­le­ge­ri­lor între mine și Pla­ho­t­niuc”, adă­uga Pla­ton.

Vea­ce­slav Pla­ton (n. 24 ianu­a­rie 1973, Cău­șeni) este un poli­ti­cian și om de afa­ceri. A fost depu­tat în Par­la­men­tul R. Mol­dova din 2009 până în 2010 pe lis­tele Ali­an­ței Mol­dova Noas­tră, fiind con­si­de­rat unul din cei mai bogați mol­do­veni. În ulti­mii ani, a fost acu­zat de par­ti­ci­pare în diverse scheme ile­gale, fiind pore­clit „rai­de­rul numă­rul 1 din spa­țiul CSI”. În 1998, Pla­ton a fost ales mem­bru al Con­si­li­u­lui Muni­ci­pal Chi­și­nău pe lis­tele blo­cu­lui elec­to­ral al agra­rie­ni­lor. În 1994 a deve­nit vice­pre­șe­dinte al con­si­li­u­lui de admi­nis­trare al băn­cii „Mol­dind­con­bank”, apoi și vice­pre­șe­dinte al con­si­li­u­lui băn­cii „Inves­tpri­va­tbank”. A avut afa­ceri în dome­niul zahă­ru­lui în Repu­blica Mol­dova apoi în dome­niul atomo-energetic din Ucraina. Deține și cetă­țe­nia Fede­ra­ției Ruse.

Pla­ton deține mai multe afa­ceri, prin inter­me­di­ari, în R. Mol­dova, Ucraina și Fede­ra­ția Rusă.

UPDATE: Viorel Morari: Nu există informații că Platon a renunțat la cetățenia R. Moldova

Vio­rel Morari, șeful Pro­cu­ra­tu­rii Anti­co­rup­ție sus­ține că, ofi­cial, Vea­ce­slav Pla­ton încă este cetă­țean al R. Mol­dova, asta deși, avo­ca­ții afa­ce­ris­tu­lui din Ucraina afirmă că acesta ar fi renun­țat la cetă­țe­nie, fiind doar cetă­țean ucrai­nean.

„El este cetă­țean al R. Mol­dova. Con­form bazei de date, nu a fost retrasă cetă­țe­nia lui. La moment, cerere ofi­ci­ală pen­tru renun­ța­rea la cetă­țe­nia R. Mol­dova n-a fost înre­gis­trată, din infor­ma­ția care a fost veri­fi­cată.  Poate el și a scris-o, poate avea inten­ția asta, dar nu este depusă. Indi­fe­rent însă de fap­tul că are el sau nu are cetă­țe­nie, el urmează a fi extră­dat, cu con­di­ția să nu fie cetă­țean al Ucrai­nei. Țările nu-și extră­dează cetă­țe­nii pro­prii”, a con­clu­zio­nat Morari, care a anun­țat pen­tru astăzi, la ora 11.00, o con­fe­rință de presă la subiec­tul Pla­ton.