Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   La mai bine de doi…

La mai bine de doi ani de la apariție, Autoritatea Națională de Integritate are un președinte. Cine este noua șefă a integrității

După ce Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a fost nefuncțională mai bine de doi ani, inclusiv datorită faptului că nu avea un președinte, astăzi, 29 decembrie 2017, președintele Igor Dodon a semnat decretul de numire în funcție a Rodicăi Antoci, desemnată anterior câștigătoarea concursului organizat pentru funcția de președinte al ANI. Rodica Antoci a fost până acum şefa Laboratorului de expertize judiciare criminale din cadrul Centrului Național de Expertize Judiciare al Ministerului Justiției.

„Am semnat decretul privind numirea în funcția de președinte al Autorității Naționale de Integritate a Doamnei Rodica Antoci. Conform legislației, din momentul publicării Decretului, Doamna Antoci trebuie să depună jurămîntul in fata Presedintelui in decurs de 5 zile. (…)  Sper că Doamna Antoci își va face datoria așa cum presupune cadrul legal, iar Autoritatea va continua să descurajeze comportamentele care generează corupție în plan administrativ și va realiza deplin misiunea nobilă ce-i revine. Este foarte mult de lucru în domeniul respectiv”, a scris Igor Dodon pe facebook după ce a semnat decretul.

Rodica Antoci, şefa Laboratorului de expertize judiciare criminale din cadrul Centrului Național de Expertize Judiciare al Ministerului Justiției, a fost desemnată câștigătoare a concursului pentru ocuparea fotoliului de președinte al ANI pe 22 decembrie, curent. Ea a acumulat cel mai mare punctaj în concurs, 53,5 puncte, și a promovat testul la poligraf. Ceilalți doi contracandidați, care au înregistrat punctaje mai slabe, au fost Francisco Talmaci și Lidia Chireoglo.

Autoritatea Națională de Integritate, succesoarea Comisiei Naționale de Integritate, este unica instituție abilitată să verifice declarațiile de avere și interese personale ale funcționarilor, însă a fost nefuncțională mai bine de doi ani.  După mai multe încercări nereușite de alegere a unui președinte al Autorității, pe 22 decembrie 2017 ANI a anunțatcă Rodica Antoci a susținut cu succes proba de testare la detectorul comportamentului simulat (poligraf) astfel încât candidatura acesteia a fost propusă și, astăzi, aprobată în funcție de către Președintele Republicii Moldova. Totodată, vicepreședinte al ANI a fost numit Lilian Chișca, fost şef al Direcţiei control al veniturilor şi proprietăţilor din cadrul Centrului Național de Integritate, predecesoarea ANI. 

Alte articole și știri despre Autoritatea Națională de Integritate puteți citi AICI