Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Fostul comisar de Fălești, demis…

Fostul comisar de Fălești, demis pentru gestionare defectuoasă a cazului „Pădurea Domnească”, a fost avansat în grad

Valeriu Cojocaru, fost şef al Inspectoratului de Poliţie Făleşti, demis pe 14 ianuarie 2013 de către ministrul de Interne pentru faptul că nu a informat MAI-ul despre incidentul săvârşit la vânătoarea din „Pădurea Domnească”, a fost avansat în grad.

La 17 decembrie curent, ministrul de Interne, Oleg Balan și șeful IGP, Gheorghe Cavcaliuc au decorat patru ofițeri care au participat la operațiunile de identificare și reținere a grupării teroriste din Bălți.  „Pentru atitudine conștiincioasă față de exercitarea atribuțiilor de serviciu, profesionalism înalt, responsabilitate, contribuție la realizarea obiectivelor Ministerului Afacerilor Interne.” Grad special de colonel de poliție i-a fost acordat și locotenentului-colonel de poliție, Valeriu Cojocaru, șef al Direcției nr. 5 a Inspectoratului Național de Investigație a IGP.

Amintim că Valeriu Cojocaru a fost demis pe 14 ianuarie 2013 de către ex-ministrul de Interne, Dorin Recean pentru faptul că nu a informat MAI-ul despre incidentul săvârşit la vânătoarea din „Pădurea Domnească”, în care a fost rănit mortal Sorin Paciu. „Este clar că poliţia, la nivel local, cât şi cei din spital au fost somaţi să nu însemne cazul în registre. Şi poliţia, şi procuratura şi spitalul au gestionat cazul defectuos”, a declarat atunci Recean. Locotenent-colonelul de poliţie nu a fost de acord cu ordinul MAI şi, pe 3 februarie 2013, l-a atacat în judecată, cerând restabilirea în funcţie, achitarea salariului mediu pe durata lipsei forţate de la muncă, repararea prejudiciului moral cauzat în sumă de 100 de mii de lei, precum şi încasarea cheltuielilor de judecată în sumă de 7500 de lei. În mai 2013, prin hotărârea Judecătoriei Centru, acţiunea a fost admisă parţial, Cojocaru a fost restabilit, i s-au plătit 26 112 lei, salariul mediu lunar pentru perioada absenţei nemotivate de la serviciu, 10 mii de lei – prejudiciu moral, şi 7500 de lei – cheltuieli de judecată. În noiembrie 2013, Curtea de Apel (CA) Chişinău a anulat această hotărâre. Pe 14 aprilie 2014, CSJ a respins recursul fostului comisar, decizia fiind una definitivă şi irevocabilă.

Deşi demis din MAI, Valeriu Cojocaru a activat totuşi în cadrul  instituţiei până în 2014, fiind şef de secţie în cadrul Direcţiei Misiuni Speciale.

În iunie 2014, fostul şef IGP Ion Bodrug, susţinea că Cojocaru nu mai lucrează în MAI. „A activat pentru că a câştigat judecata. Ulterior, am atacat la CA, am câştigat, iar de atunci, nu mai activează”.

În prezent, Valeriu Cojocaru exercită funcția de șef al Direcției nr. 5 a Inspectoratului Național de Investigații a IGP.

Foto: privesc.eu