Principală  —  IMPORTANTE   —   FOTO/ Cum este tratat șeful…

FOTO Cum este tratat șeful adjunct al ANP ajuns după gratii: a fost plasat în celula „de lux” a lui Filat, iar fotografiile sale nu au fost introduse în baza de date

Serghei Demcenco, director adjunct al Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP), aflat în arest preventiv la Penitenciarul Nr. 13 din Chișinău, nu a fost fotografiat așa cum prevede procedura standard atunci când un deținut ajunge în penitenciar.

ZdG a obținut informații din baza de date a sistemului administrației penitenciare care demonstrează faptul că pozele lui Serghei Demcenco nu au fost introduse în sistemul informatic.

Potrivit surselor ZdG din interiorul ANP, Serghei Demcenco a fost plasat în aceeași celulă în care a fost deținut anterior fostul premier Vlad Filat, celulă renovată, cu unitate sanitară proprie. Spre deosebire de Demcenco, Viorel Perciun, directorul Penitenciarului Nr. 18 – Brănești, aflat și el în arest preventiv la Penitenciarul Nr. 13, a fost fotografiat.

Conform procedurii standard, atunci când sunt aduși în penitenciar, deținuților, inclusiv celor aflați în arest preventiv, li se iau amprentele și li se fac fotografii portret și din profil. Aceste informații se păstrează în baza de date a sistemului penitenciar chiar și după eliberarea deținuților. Serghei Demcenco însă nu a fost fotografiat.

Captură foto din baza de date a sistemului penitenciar

Potrivit surselor ZdG, pe lângă faptul că nu a fost fotografiat, administrația închisorii l-ar fi plasat pe Serghei Demcenco în celula nr. 127, cea în care a fost anterior deținut fostul premier Vlad Filat. Spre deosebire de restul celulelor, cea a lui Demcenco a fost renovată în perioada deținerii lui Filat și este dotată cu boiler și wc separat. Aceleași surse ne-au comunicat că Demcenco ar avea în posesie telefon mobil, deși acest lucru este interzis.

Serghei Demcenco activează în sistemul penitenciar din 2014

Spre deosebire de Serghei Demcenco, celălalt angajat al ANP reținut recent și plasat în arest preventiv la P-13, Viorel Perciun (director al Penitenciarului Nr. 18 – Brănești) a fost fotografiat, iar fotografiile de tip portret și din profil au fost introduse în baza de date a instituției penitenciare.

Contactat de ZdG, directorul interimar al Penitenciarului Nr. 13, Fiodor Morari, ne-a spus inițial că se află în pauza de masă și ne-a îndemnat să revenim mai târziu. Contactat ulterior, în mod repetat, acesta nu ne-a mai răspuns la telefon. Și mesajul expediat acestuia, în care am precizat subiectul discuției, a rămas fără răspuns.

Penitenciarul Nr. 13 este o instituție subordonată Administrației Naționale a Penitenciarelor, a cărei director adjunct este Serghei Demcenco, cel ajuns după gratii în arest preventiv. Demcenco deținea funcția de director adjunct la ANP și cu un an în urmă, atunci când Fiodor Morari a fost numit director interimar al Penitenciarului Nr. 13.

Nici Vladimir Cojocaru, directorul interimar al ANP, nu ne-a răspuns la telefon deși l-am sunat în mod repetat. Din anticamera acestuia ni s-a spus că Vladimir Cojocaru ar avea ședințe și că nu poate discuta cu noi. Ni s-a solicitat, în schimb, să trimitem o solicitare de informații în scris. Vom publica răspunsul atunci când îl vom primi.

UPDATE: ANP anunță că „a fost dispusă cercetarea celor invocate” după ce ZdG a scris despre tratamentul preferențial aplicat directorului adjunct al ANP după gratii

Maxim Gropa, procurorul care gestionează dosarul lui Demcenco, ne-a comunicat că se află în ședință și nu poate răspunde întrebărilor noastre.

Serghei Demcenco, unul dintre cei mai longevivi conducători ai ANP, a fost reținut luni, 15 februarie 2021, fiind bănuit de comiterea „abuzului de serviciu în interesul unei organizații criminale”. Ulterior, la solicitarea procurorilor, Demcenco a primit 15 zile de arestare preventivă, fiind plasat în Penitenciarul Nr. 13 – Chișinău.

Citiți și:

ZdG a scris anterior o serie de articole despre problemele cu legea și de integritate ale lui Serghei Demcenco.

În iunie 2020 ZdG a scris că Serghei Demcenco, cel mai longeviv dintre actualii conducători ai Administrației Naționale a Penitenciarelor, locuiește de mai mulți ani într-o casă dintr-o zonă selectă a Chișinăului, care nu se regăsește în declarațiile sale de avere. Directorul adjunct al Administrației Naționale a Penitenciarelor declară însă, începând cu anul 2014, „donații de la rude” în valoare de 60 de mii de euro.

Serghei Demcenco a fost declarat vinovat de admiterea unui conflict de interese, însă a fost achitat pentru că a intervenit termenul de prescripție. Într-o altă cauză în care figurează numele său, fiind acuzat de maltratarea unei persoane, Demcenco, de asemenea, nu a fost tras la răspundere de instanțele naționale, deși pe acest caz R. Moldova a fost condamnată la CtEDO, fiind obligată să plătească daune de aproape 30 de mii de euro. 

Demcenco mai figurează și într-o cauză penală deschisă în noiembrie 2019, fiind bănuit de intimidare și presiuni psihologice asupra unui subaltern.

În august 2020 ZdG a scris că Demcenco este și coproprietarul unei alte case, amplasată tot în municipiul Chișinău. Acest imobil, la fel nu se regăsește în declarațiile de avere și interese personale.

Totodată, deși a fost găsit vinovat de admiterea conflictului de interese de către instanțele de judecată, ANI a încetat controlul pe care îl inițiase în privința acestuia.

Între timp, ZdG a intrat în posesia unor înregistrări audio din care rezultă că Demcenco l-a telefonat repetat pe unul dintre subalternii săi pentru a-i ordona să-i angajeze nepotul într-o funcție la un penitenciar. Demcenco a refuzat și de această dată să răspundă la întrebările ZdG.

Citiți și:

VIDEO/ Portretul unui șef de la ANP: Trăiește în casa mamei pensionare, primește donații de zeci de mii de euro de la rude și figurează într-un dosar pierdut de R. Moldova la CtEDO

VIDEO/ Portretul unui șef de la ANP (II): încă o casă nedeclarată și indicații licențioase date unui subaltern