Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Fost președinte CC, despre legea…

Fost președinte CC, despre legea SIS promulgată de Dodon: „Nu produce niciun efect juridic”

Fostul președinte al Curţii Constituționale (CC), Alexandru Tănase, susține că promulgarea legii prin care Serviciul de Informații și Securitate (SIS) trece în subordinea Parlamentului și publicarea în Monitorul Oficial, chiar dacă este suspendată de CC, nu poate provoca vreun efect juridic.

În opinia acestuia, președintele în exercițiu, Igor Dodon, nu trebuia să promulge legea până la eliminarea tuturor dubiilor de constituţionalitate.

„În mod normal președintele ar fi trebuit să acționeze în spiritul loialității față de Constituție și în spiritul respectului pentru Curtea Constituțională și să nu promulge legea până când toate dubiile de constituționalitate nu ar fi fost eventual eliminate. Dar din păcate acesta nu este cazul lui Igor Dodon”, a comentat Tănase.

Cât privește efectele promulgării, fostul președinte al CC spune că legea nu are niciun efect juridic.

„Legea fiind suspendată, promulgarea și publicare acesteia nu produce nici un efect juridic. Controlul a priori inițiat de deputatul Sergiu Litvinenco s-a transformat în mod automat în control a posteriori. Legea rămâne a fi suspendată în continuare, fără să producă vreun efect juridic, până când Curtea Constituțională nu se va pronunța asupra constituționalității sau neconstituționalității acesteia”, mai spune alexandru Tănase.

Deși CC a suspendat luni, 7 decembrie, legea votată de deputații PSRM, cei ai Partidului Șor și platforma parlamentară „Pentru Moldova” prin care SIS a trecut din subordinea președintelui în cea a Parlamentului, președintele în exercițiu, Igor Dodon, a promulgat legea, hotărârea fiind publicată în Monitorul Oficial la 8 decembrie.

Dodon a semnat decretul de promulgare a Legii care stipulează trecerea SIS din subordinea președintelui în cea a Parlamentului la 7 decembrie.

Tot la 7 decembrie, CC a suspendat această lege. Decizia a fost luată de majoritatea judecătorilor Curții, în timp ce Vladimir Țurcan, cel care a fost propus de PSRM la această funcție s-a abținut.

La baza deciziei judecătorilor se află o sesizare depusă de deputatul PAS, Sergiu Litvinenco, cel care a cerut Curții să verifice constituționalitatea acestor modificări operate joi de deputații PSRM, platformei „Pentru Moldova” și ai fracțiunii Partidului Șor.

Judecătorii spun că au cerut încă de la 4 decembrie informații Parlamentului despre această decizie, însă, până la luarea acestei decizii nu le-a primit și astfel, chiar dacă modificările nu au fost publicate în Monitorul Oficial, Curtea putea lua decizia de a o suspenda.

Decizia Curții este definitivă, iar suspendarea modificărilor este valabilă până cel puțin la soluționarea în fond a cauzei, data căreia va fi anunțată ulterior.

Din fotoliul deputatului Ștefan Gațcan și înconjurat de socialiști, Vlad Batrîncea a condus o parte din ședința din 3 decembrie, Parlamentului. Fără a fi prezentate și examinate, Batrîncea a supus votului mai multe proiecte de pe agendă, printre care proiectele bugetelor anuale și proiectul socialiștilor prin care SIS-ul să fie scos din subordinea președintelui R. Moldova.