Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Există partide și persoane intangibile…

Există partide și persoane intangibile pentru procurori în R. Moldova? Ce crede șeful Procuraturii Anticorupție

Într-un interviu pentru ZdG, Viorel Morari, șeful Procuraturii Anticorupție, vorbește despre partide și persoane intangibile pentru procurori în R. Moldova.

— Există astăzi, în R. Moldova, persoane intangibile pentru procurori?

— Pen­tru mine nu există nimeni intan­gi­bil.

— Dar pentru subalterni?

— Psi­ho­lo­gic, pen­tru fie­care per­soană există cineva intan­gi­bil. Am dat şi un exem­plu atunci când am susţi­nut inter­viul pen­tru această fun­cţie. Când făceam o tes­tare la INJ, în cadrul unui pro­gram, am dat spre solu­ţio­nare două speţe. Prima: ce fac dacă săvârşeşte o faptă coru­pţio­nală un ofi­ţer de urmă­rire penală, şi a doua: dacă fapta e săvârşită de un minis­tru sau prim-ministru. Dacă în cazul ofi­ţe­ru­lui toţi mi-au spus clar ce măsuri tre­buie să între­prindă, în cazul al doi­lea, a fost o pauză. O peri­oadă de tăcere. Fapt ce demon­strează că nu toţi sunt gata să inves­ti­gheze fapte săvârşite de per­soane cu fun­cţii de dem­ni­tate îna­ltă. Şi asta doar din punct de vedere psi­ho­lo­gic.

— Dat fiind că până acum nu au fost?

— Poate pen­tru că nu au fost. Atunci când este o per­soană cu fun­cţie îna­ltă, ea are un alt sta­tut. Are alt cerc de cunoş­tinţe, alt nivel de avo­caţi. Există şi pre­siu­nea din par­tea soci­e­tă­ţii. Asta peri­cli­tează urmă­ri­rea penală. Şi pro­cu­ro­rul este om. Poate are frică să nu admită o eroare. Frică să apară în faţa pre­sei.

— Astea au fost unele din motivele pentru care, până acum, nu am prea avut asemenea dosare?

— Nu pot spune asta. Poate ei până acum nu au săvârşit.

— Au fost corecţi toţi funcţionarii mari din R. Moldova?

— Eu nu pot spune că toţi sau nu toţi.

— Dar partide intangibile există?

— Dacă vă refe­riţi la PD, pen­tru mine, nu. În pri­mul rând, este şi pro­blema PD-ului dacă ei n-ar conş­ti­en­tiza sau ar con­si­dera că sunt intan­gi­bili. Fiindcă sun­tem într-o soci­e­tate demo­cra­tică, iar cei care sunt che­maţi la guver­nare tre­buie să dea exem­plu pen­tru res­tul. Sau chiar pen­tru opo­zi­ţie. Ei tre­buie să facă în aşa fel încât soci­e­ta­tea să fie mulţu­mită de acţiu­nile pe care le între­prind. Dar dacă cei aflaţi la guver­nare nu acţio­nează con­form legii, ci în inte­res per­so­nal, este o pro­blemă, şi e o pro­blemă în pri­mul rând a pro­cu­ro­ri­lor.

— Procurorii o să poată face ceva, ţinând cont de realităţile din R. Moldova?

— Care rea­li­tăţi?

— O realitate este că un partid deţine practic toată puterea în ţară.

— Posi­bil este orice. Impor­tant este să se vrea.

Citiți interviul integral, aici.