Principală  —  IMPORTANTE   —   Ex-deputatul Serghei Sîrbu, reținut pentru…

Ex-deputatul Serghei Sîrbu, reținut pentru 72 de ore în dosarul celor 13 foști deputați transfugi

Ex-deputatul Serghei Sîrbu a fost reținut miercuri, 2 februarie, pentru 72 de ore în dosarul celor 13 foști deputați transfugi, bănuiți de îmbogățire ilicită. Informația a fost confirmată pentru Ziarul de Gardă de către procurora Mariana Cherpec, responsabilă de comunicare din cadrul Procuraturii Generale (PG).

Ex-deputatul democrat a fost reținut în același dosar în care figurează cei 13 foști deputați transfugi printre Violeta Ivanov, Artur Reșetnicov, Vladimir Vitiuc și Anatolie Zagorodnîi, bănuiți de îmbogățire ilicită.

Patru foști deputați comuniști, Violeta Ivanov, Artur Reșetnicov, Vladimir Vitiuc și Anatolie Zagorodnîi, din cei 13 cercetați pentru îmbogățire ilicită au fost reținuți miercuri, 2 februarie, pentru 72 de ore în urma perchezițiilor efectuate de către procurorii anticorupție la domiciliile lor.

Potrivit surselor ZdG cei patru ex-deputați sunt bănuiți că au negociat tranziția colegilor lor de la Partidul Comuniștilor din R. Moldova la Partidul Democrat.

La 1 decembrie 2021, Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a încheiat procedura de control a averii pe numele fostului deputat din Parlamentul R. Moldova Serghei Sîrbu și a emis act de constatare. În actul de constatare, inspectorul de integritate a dispus confiscarea „averii nejustificate” în sumă de 1,9 milioane de lei în folosul statului. Inspectorul de integritate a remis denunțuri către Procuratura Generală și Serviciul Fiscal de Stat. PG a fost sesizată pe aspectele penale ce vizează falsul în declarații, îmbogățire ilicită, spălarea banilor și utilizarea contrar destinației a mijloacelor de împrumut.

În nouă ani Serghei Sîrbu a schimbat patru formațiuni politice. Pentru prima dată Sîrbu ajunge în Parlament în anul 2012, pe listele PCRM, iar la scurt timp trece la PDM. După ce în iunie 2019, PDM a pierdut puterea, Sîrbu a participat la crearea fracțiunii PRO Moldova. În câteva luni însă părăsește și PRO Moldova și formează, împreună cu alți deputați ex-democrați și cei ai Partidului ȘOR platforma parlamentară Pentru Moldova.

În 2019, pe numele lui Sîrbu a fost pornită o cauză penală, acesta fiind bănuit de corupere activă în privința unui deputat comunist pentru a părăsi formațiunea. Ulterior, dosarul a fost clasat.

în 2021 ZdG a scris că în ultimii doi ani, familia candidatului a avut venituri cumulate de circa 820 de mii de lei și donații de 20 de mii de euro. Pe lângă averea dobândită în 2020, familia deputatului mai are în proprietate două apartamente, estimate la 1,2 milioane de lei. În 2021, acesta a primit drept donație două automobile a căror valoare totală se ridică la 1 milion de lei. Mașinile erau deținute anterior în posesie de soții Sîrbu.