Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Evaluarea candidaților non-judecători la funcții…

Evaluarea candidaților non-judecători la funcții în CSM: Ex-judecătoarea Ludmila Ouș s-a retras din concurs

Comisia pre-vetting anunță miercuri, 15 februarie, că Ludmila Ouș, candidată la funcția de membră în Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), de pe lista propusă de Parlament, s-a retras din concurs, nepromovând astfel evaluarea.

Decizia Comisiei a fost transmisă candidatei și instituției responsabile de organizarea concursului, în acest caz Parlamentul, se menționează într-un comunicat al Comisie.

Aceasta poate fi contestată la Curtea Supremă de Justiție, în termen de 5 zile din data recepționării. Ludmila Ouș are la dispoziție 48 de ore ca să anunțe Comisia dacă acceptă publicarea deciziei motivate. Comisia va plasa decizia pe pagina sa web, dacă candidata nu se va opune publicării.

ZdG a relatat anterior că ex-judecătoarea de la Curtea de Apel Chișinău, Ludmila Ouș, a fost achitată în martie 2021 într-un dosar de corupție intentat în octombrie 2018.

12 candidați non-judecători, cu experiență profesională în domeniul dreptului sau în alt domeniu relevant, au fost înaintați de Parlament la funcția de membru în CSM și sunt evaluați de Comisia pre-vetting sub aspectul integrității lor financiare și etice.

Până în prezent, doi candidați – Evgheni Florea, profesor universitar la Universitatea de Stat din Comrat, și Ilie Mămăligă, avocat – nu au promovat evaluarea din motiv că nu au depus la timp declarația pentru 5 ani, alții doi – Fiodor Bria, lector la Universitatea Liberă Internațională, și Ludmila Ouș – s-au retras din concurs, nepromovând astfel evaluarea.

Comisia pre-vetting a anunțat marți, 17 ianuarie, că a demarat procedura de evaluare a grupului de candidați înaintați de Parlament la funcția de membru al Consiliul Superior al Magistraturii (CSM). Din lista celor 12 candidați non-judecători, admiși la concurs printr-o decizie a Comisiei parlamentare juridice, numiri și imunități, fac parte juriști liber profesioniști, avocați și reprezentanți ai societății civile și mediului academic, care vor trece prin procesul de verificare a integrității financiare și etice, pentru a putea deveni eligibili să ocupe o funcție de membru permanent în CSM.

Dintre candidații non-judecători care vor promova evaluarea Comisiei pre-vetting, Parlamentul va numi, cu votul a trei cincimi dintre deputații aleși, șase membri ai Consiliului Superior al Magistraturii. Astfel, noua componență a CSM va fi formată din 6 judecători, aleși prin vot secret de către Adunarea Generală a Judecătorilor, și 6 non-judecători, numiți de Parlament.

Lista candidaților non-judecători, înaintați de Legislativ, este formată din Valentin Caișîn, Ludmila Ouș, Tatiana Chiriac, Tatiana Ciaglic, Alexandru Rotari, Eugen Florea, Fiodor Bria, Alexandru Postică, Ion Guzun, Ilie Mămăligă, Ștefan Belecciu și Angela Popil.

Doar cinci judecători, candidați la funcții în CSM, au promovat evaluarea Comisiei pre-vetting – Livia Mitrofan şi Maria Frunze de la Judecătoria Chişinău, sediul Centru, Ioana Chironeţ, judecătoare la Judecătoria Chişinău, sediul CiocanaVasile Șchiopu, judecător la Judecătoria Ungheni și Sergiu Caraman, judecător la Judecătoria Criuleni.