Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   ULIMA ORĂ/ Primele decizii privind…

ULIMA ORĂ Primele decizii privind candidații non-judecători la funcții în CSM, înaintați de Parlament: doi candidați nu au prezentat declarația de avere și interese personale, iar altul s-a retras din concurs

Comisia pre-vetting a anunțat vineri, 27 ianuarie, deciziile în privința a trei candidați non-judecători, de pe lista înaintată de Parlament, la funcția de membru în Consiliul Superior al Magistraturii (CSM).

Astfel, potrivit Comisiei, candidații din rândul non-judecătorilor Evgheni Florea, profesor universitar la Universitatea de Stat din Comrat, și Ilie Mămăligă, avocat, nu au depus în termen declarația de avere și interese personale cu datele actualizate pentru ultimii 5 ani și/sau anexele solicitate, fapt ce a dus la nepromovarea evaluării de către aceștia.

Candidatul Fiodor Bria, lector la Universitatea Liberă Internațională, s-a retras din concurs, nepromovând astfel evaluarea.

Conform procedurii legale, deciziile Comisiei au fost transmise candidaților și Parlamentului. Deciziile sunt cu drept de apel și pot fi contestate de către candidați la Curtea Supremă de Justiție, în termen de 5 zile din data recepționării. Totodată, cei trei candidați non-judecători au la dispoziție 48 de ore ca să anunțe Comisia dacă acceptă sau se opun publicării deciziilor motivate.

12 candidați non-judecători, aleși în baza unui concurs public, au fost propuși de Parlament pentru a participa la concursul de ocupare a funcției de membru în CSM. Aceștia sunt supuși evaluării integrității financiare și etice de către Comisia pre-vetting.

Comisia pre-vetting a anunțat marți, 17 ianuarie, că a demarat procedura de evaluare a grupului de candidați înaintați de Parlament la funcția de membru al Consiliul Superior al Magistraturii (CSM). Din lista celor 12 candidați non-judecători, admiși la concurs printr-o decizie a Comisiei parlamentare juridice, numiri și imunități, fac parte juriști liber profesioniști, avocați și reprezentanți ai societății civile și mediului academic, care vor trece prin procesul de verificare a integrității financiare și etice, pentru a putea deveni eligibili să ocupe o funcție de membru permanent în CSM.

Dintre candidații non-judecători care vor promova evaluarea Comisiei pre-vetting, Parlamentul va numi, cu votul a trei cincimi dintre deputații aleși, șase membri ai Consiliului Superior al Magistraturii. Astfel, noua componență a CSM va fi formată din 6 judecători, aleși prin vot secret de către Adunarea Generală a Judecătorilor, și 6 non-judecători, numiți de Parlament.

Lista candidaților non-judecători, înaintați de Legislativ, este formată din Valentin Caișîn, Ludmila Ouș, Tatiana Chiriac, Alexandru Rotari, Eugen Florea, Fiodor Bria, Alexandru Postică, Ion Guzun, Ilie Mămăligă, Ștefan Belecciu și Angela Popil.

Până acum, doar cinci candidați la funcții în CSM au promovat evaluarea Comisiei pre-vetting – Livia Mitrofan şi Maria Frunze de la Judecătoria Chişinău, sediul Centru, Ioana Chironeţ, judecătoare la Judecătoria Chişinău, sediul Ciocana, Vasile Șchiopu, judecător la Judecătoria Ungheni și Sergiu Caraman, judecător la Judecătoria Criuleni.