Principală  —  IMPORTANTE   —   După protestele fermierilor, MAI anunță…

După protestele fermierilor, MAI anunță că a fost inițiat un proces penal și au fost pornite mai multe proceduri contravenționale

Reprezentanții Ministerului de Interne au emis un comunicat de presă prin care menționează că „condamnă acțiunile agresive ale unor participanți la evenimentele de protest”.

În context, MAI susține că „pe faptul încălcărilor admise de către participanții la protest, a fost inițiat un proces penal conform art.287 alin. (3)  și 349 alin. (1)  Cod Penal al Republicii Moldova, iar pentru încălcarea prevederilor Regulamentului circulației rutiere au fost pornite mai multe proceduri contravenționale.

Nota emisă de MAI:

Ca urmare a acțiunilor de protest organizate ieri în centrul Chișinăului, Ministerul Afacerilor Interne comunică despre faptul că 4 angajați ai Inspectoratului General  de Carabinieri au avut de suferit din cauza altercațiilor. Astfel, angajații MAI au primit primul ajutor medical la Institutul Medicină de urgență,  după care au fost internați  în Spitalul Ministerului Afacerilor Interne cu  traumatisme asociate cu gradul de gravitate diferit. Starea lor la moment este stabilă și vor continua tratamentul sub supravegherea medicilor.

În acest context, Ministerul Afacerilor Interne condamnă acțiunile agresive ale unor participanți la evenimentele de protest și reiterează despre faptul că pentru nesubordonarea dispoziției sau cererilor legitime ale angajaților instituțiilor de ocrotire a normelor de drept și pentru  ultragierea, amenințarea cu vătămarea integrității corporale sau sănătății persoanei cu funcții de răspundere Codul penal presupune sancțiuni aspre.

Pe faptul încălcărilor admise de către participanții la protest,  a fost inițiat un proces penal conform art.287 alin. (3)  și 349 alin. (1)  Cod Penal al Republicii Moldova , iar pentru încălcarea prevederilor Regulamentului circulației rutiere au fost pornite mai multe proceduri contravenționale.

Totodată, menționăm că instituțiile responsabile din cadrul MAI, care asigură ordinea publică în cadrul evenimentelor în masă, activează și acționează în strictă conformitate cu legea și cu protocoalele interne. În acest sens, mijloacele speciale se aplică în cazurile prevăzute de Legea. 218 din 19.10.2012 și conform regulilor stabilite. În acest caz Anexa 1: a) pentru respingerea atacurilor asupra oamenilor, asupra propriei persoane şi a altor persoane antrenate în asigurarea ordinii şi siguranţei publice, c) în timpul asigurării şi restabilirii ordinii publice, pentru curmarea dezordinilor în masă şi a încălcărilor în grup a ordinii publice și d) pentru respingerea atacurilor asupra unor clădiri, încăperi, obiective sau mijloace de transport, indiferent de apartenenţa lor, sau în timpul eliberării obiectelor deja ocupate”, de menționează în comunicatul MAI.

Tot MAI menționează că carabinierii și polițiștii antrenați în asigurarea ordinii publice la protestul de ieri, din fața Parlamentului nu au aplicat mijloace speciale împotriva reprezentanților mass-media, mai exact aceștia se aflau în misiune de serviciu în mijlocul acestor acțiuni și asta presupune inclusiv riscurile la care se supun jurnaliștii în momentul documentării unor fapte.

Susținem libera exprimare și am fost mereu pentru mediatizarea și transparența tuturor activităților noastre, astfel regretăm faptul că unii reporteri au avut de suferit fiind alături de protestatari în momentul aplicării gazelor lacrimogene”, se menționează în nota MAI.

Precizările MAI vin în legătură cu protestul fermierilor de miercuri, 16 decembrie, unde, în timpul manifestațiilor agricultorii au urcat cu tractoarele pe scările Parlamentului.

Agricultorii, care spun că răbdarea lor a ajuns la limită, au ajuns joi, 17 decembrie, din nou, în fața Parlamentului, unde continuă să protesteze.

Poziționați cu tractoarele în fața clădirii Legislativului, fermierii spun că nu vor ceda presiunilor puse de către autorități și vor continua să-și apere drepturile.